Social Media

Tridnevna pohodniška tura v Julijskih Alpah | Krn, Sedmera jezera in Prehodavci


Naše prekrasne Julijske Alpe nudijo obilo čudovitih pohodniških poti in tokrat sva se odločila za večdnevno turo! Na pot sva se podala pri Koči pri Savici ter prvi dan osvojila Krn in prespala v Domu pri Krnskih jezerih. Naslednji dan sva se čez Bogatinsko sedlo odpravila do Koče pri Triglavskih jezerih in se skozi magično dolino Sedmerih jezer vzpela na Prehodavce. Zadnji, tretji dan, pa je sledil le še povratek v dolino in skok v Bohinjsko jezero! Večdnevne ture so zares čarobne, saj obstajaš le ti in narava, obilica božanskih razgledov, mirne misli in en kup navdiha. Ko te gorski svet popolnoma prevzame in je edina skrb v dnevu, da pravočasno prideš do koče.

Opis poti: Koča pri Savici - Komna - Bogatinsko sedlo - Batognica - Krn - Krnsko jezero - Koča pri Triglavskih jezerih - Prehodavci - Dolina Triglavskih jezer (opcijsko povratek čez Tičarico) - Koča pri Savici
Gorska veriga: Julijske Alpe
Izhodišče: Koča pri Savici, Bohinj
Tip poti: krožna pot
Razdalja: približno 70 km
Višinska razlika: približno 3500 m
Težavnost: lahka označena pot
Čas: 3 dni (prvi dan 11 ur, drugi dan 7 ur in zadnji dan 4 ure brez pavz)
Kdaj na pot: poletje in jesen
Koče na poti: Dom na Komni, Koča pod Bogatinom, Dom pri Krnskih jezerih, Koča pri Triglavskih jezerih in Zasavska koča na Prehodavcih

1. dan: Koča pri Savici - Komna - Bogatinsko sedlo - Batognica - Krn - Krnsko jezero - Dom pri Krnskih jezerih


S parkirišča pri Koči Pri Savici se podaš na pot proti domu na Komni. Po serpentinah se zmerno vzpenjaš skozi gozd in po dobri uri se ti odpre lep razgled na Bohinjsko jezero. Nadaljuješ pot skozi gozd in čez nekaj časa prispeš do doma na Komni, od tam pa se mimo Koče pod Bogatinom povzpneš na Bogatinsko sedlo, kjer v daljavi zagledaš Krn. Na sedlu si lahko privoščiš počitek ob čudovitih razgledih, če imaš viška energije, pa se lahko povzpneš na Bogatin. S sedla se nato skozi cvetoča in deloma z rušjem porasla pobočja, po mulatjeri spustiš v smeri Krna in Krnskega jezera. Nekoliko nižje prispeš na razpotje, kjer zapustiš pot, ki vodi proti Krnskemu jezeru in nadaljuješ levo v smeri Prehodcev. Po dolinici Za Lepočami se sprehodiš mimo zgradb iz časa prve svetovne vojne, nato pa nadaljuješ po razgledni poti v smeri Krna. Po kakšni uri hoda z ruševnatega sveta preideš v visokogorski svet in kmalu se odpre pogled na Tolminsko stran. Po poti se prečno vzpneš ob vznožju Malih Peskov na sedelce med Malimi Peski in Vrhom nad Peski. Po krajšem prečenju melišča prideš na Prag, od tam pa nadaljuješ proti Batognici. Celoten del poti je izjemno razgleden, zato si le vzemi dovolj časa, za uživanje ob poti. Z vrha Batognice se spustiš do Krnske škrbine od tam pa sledi vzpon na Krn po travnatih pobočjih.

Razgled z vrha Krna

Z vrha Krna (2244 m) se odpre prekrasen razgled na najvišje vrhove Julijskih Alp, pa vse od Jadranskega morja, prek Matajurja do Kanina. S Krna se po drugi strani po strmem skalnatem pobočju spustiš do prekrasne travnate planine na Polju od tam pa kmalu prideš do Krnega jezera. Ob jezeru priporočava postanek, da se naužiješ vseh lepot, ki te obdajajo. Od jezera pa te do koče loči samo še petnajst minut hoje! V koči si lahko privoščiš toplo večerjo, za prenočitev pa priporočava, da vnaprej pokličeš in rezerviraš.

2. dan: Dom pri Krnskih jezerih - Koča pri Triglavskih jezerih - Zasavska koča na Prehodavcih


Po zajtrku v Domu pri Krnskih jezerih sva se odpravila proti dolini Triglavskih jezer. Pot vodi čez Planino Duplje in Doliče nazaj do Bogatinskega sedla. Tam se spustiš do Koče pod Bogatinom in se čez planino Razor ter planino Lopučnico vzpneš do Koče pri Triglavskih jezerih. Ta del poti prehodiš v slabih petih urah, malo pred kočo pa se ob poti nahaja tudi pitna voda, ki je pravi zaklad na tej trasi. Pri koči, ki se nahaja ob čudovitem Dvojnem jezeru, priporočava postanek in kosilo (iz koče ali pa iz nahrbtnika). 

Od Koče pri Triglavskih jezerih slediš tablam za Prehodavce skozi dolino sedmerih jezer. Ta del poti je absolutno najlepši, gorski svet je popolnoma magičen in na vse strani se odpirajo prekrasni razgledi. Po zeleni pokrajini, med pisanim visokogorskim cvetjem, kraškimi žlebiči in skalami po kakšni uri hoje prideš do največjega in najglobljega izmed Triglavskih jezer, jezera v Ledvici, ki ga obdajajo melišča Zelnarice. Po poti obdani z mogočnimi vrhovi, po slabi uri hoje prideš do naslednjega jezera, Zelenega jezera. 

Z Zelenega jezera pot vodi mimo gromozanskih ledeniških skal in odpre se čudovit pogled nazaj na jezero, Veliko Zelnarico in Malo Špičje. Po petnajstih minutah hoje pa prideš že do Rjavega jezera. 

Do Prehodavcev te od tam ne loči več veliko, pred zadnjim vzponom pa pot lahko nadaljujete tudi še mimo Mlake v Laštah, ki se nahaja ob vznožju pod kočo in se sicer ne šteje med Triglavska jezera. Na Prehodavcih te pričaka božanski razgled na vse strani, v globeli med Poprovcem, Kanjavcem in Vodnikovim Vršacem, pa lahko vidiš še zadnja tri jezera.


Z Zasavske koče na Prehodavcih se odpira prekrasen razgled tudi na dolino Triglavskih jezer, Vodnikov Vršac, Poprovec, Zelnarico, greben Špičja in na gre nad dolino Trente. Ob zahajajočem poletnem soncu je kulisa naravnost fantastična in toplo priporočava, da si v koči oziroma bivaku rezervirate prenočišče in se prepričate sami. V koči pa si lahko privoščiš tudi odlično večerjo na žlico ali pa slastne palačinke!

3. dan: Zasavska koča na Prehodavcih - Dolina Triglavskih jezer - Koča pri Savici


Po zajtrku v Zasavski koči na Prehodavcih sva se tretji dan odpravila v dolino. V planu je bil sicer povratek z vzponom na Tičarico (na povezavi si lahko prebereš kako sva se tam imela jeseni), a so naju sedmera jezera tako navdušila, da sva si zaželela ponovno naužiti teh lepot. Do Koče pri Triglavskih jezerih sva se vrnila po isti poti kot prejšnji dan, od tam pa slediš tablam za Kočo pri Savici. Celoten spust brez pavz traja približno štiri ure, vmes pa se lahko ustaviš še pri najnižjem, Črnem jezeru, ki ga prejšnji dan ni bilo na poti.


Ob povratku v dolino lahko skočiš še na Slap Savica, sicer pa zares toplo priporočava postanek pri Bohinjskem jezeru! Prijetna osvežitev v vročih poletnih dneh zares prija, plavanje v jezeru pa je izvrsten zaključek pohodniških podvigov.

Objavite komentar

Instagram

Theme by BD