Social Media Icons

slide code

Photo

O NAJU
Sva Alja in Miha, pustolovska raziskovalca, poletna hribolazca, ljubitelja lepih reči, zbiratelja lončnic, krožnikov iz potovanj in starih fotoaparatov. En malček zmedena in ravno prav štorasta, skoraj nikoli pri miru, za vedno otroka in taprava uživača.

Ljubeznice pa so skrinjica najinih doživetij in idej. Neizmerno se veseliva vsakega vikenda, ko se lahko odpraviva v gore ali pa odkrivat Slovenijo. Zelo zelo rada planirava tudi daljše pobege in odpotujeva kam na lepše. Ko pa sva doma, premikava pohištvo in krasiva stanovanje, še raje pa kaj dobrega skuhava in uživava v okušanju novih receptov.

Hvala, ker naju spremljaš!

social media icons 2

Search

category 1

HRIBI

category 2

ZELENJE

category 3

POTOVANJA

Ne zamudi nove objave!

Sveti Peter nad Dvorom


Ob besedi Dolenjska nas večina ne pomisli ravno na hribe in tudi naju, born & raised Dolenjca, je šele ta nesrečna korona prisilila v odkrivanje manj znanih, a zato nič manj lepih pohodov v bližnji okolici Novega mesta. Tako sva poleg standardnega Trdinovega vrha in skoraj vsakodnevne Trške gore, tokrat skočila na sam prag nebes, na Svetega Petra.

Gre za 888 metrov visoki vrh (najvišji v Suhi Krajini) v pogorju Kočevskega Roga in če pričneš s pohodom le malo nad dolino Krke, v Podgozdu nad Dvorom, se kljub skromni višini nabere skoraj 700 višinskih metrov razlike!

Izhodišča ni težko najti, saj je dobro označeno in se začne na koncu vasi Podgozd. Čez manjši travnik resnično takoj prideš v gozd, kjer se začne nepopustljivo strma pot, ki je urejena tudi kot križev pot, vse do vrha. Postaj križevega pota je 14 in so priročna podlaga za računanje, koliko je še do vrha, sicer pa je pot vseskozi dobro označena in prav do konca poteka skozi gozd.

Najbolj nama je bil všeč prebujajoč se pomladni gozd, ki po tleh in v krošnjah počasi spet dobiva zeleno barvo s prvimi listki in gozdnimi cvetlicami. Krasne kontraste je delalo tudi sonce, ki naju je poleg strmine pošteno ogrelo, da sva na vrh prišla že čisto premočena.

Vrh so suhokranjski planinci skozi leta zelo lepo uredili in poleg masivnih miz s klopcami in pokrite ute najdemo tudi pravo planinsko kočo, ki so jo postavili le nekaj let nazaj. Midva sva se, kot verjetno večina, najprej zagnala na 12 metrov visoki razgledni stolp, ki te dvigne na preračunano točno 900 metrov in ponudi lep razgled na vse konce. Dvor z okoliškimi vasmi je prav miniaturen daleč v dolini, proti vzhodu se lepo vidi dolina Krke vse do Novega mesta, proti severozahodu pa se na jasen dan zlahka uzre tudi Alpe, ki jih v teh dneh še kako pogrešava.

V preteklosti sva na vzponih komaj čakala, da prečkava gozdno mejo in se naužijeva gorskih razgledov. Zadnje čase pa vse bolj odkrivava lepoto gozdov, vse odtenke zelene in rjave, različne teksture lubja in mahu, ki ga prekriva, petje ptic in šelestenje listja. Prav nič se nama ni hudo izgubljati v neskončnih kočevskih gozdovih in potihem že planirava vzpone na naslednje vrhove kočevskega hribovja, ki naju silno vabi s svojo samoto in divjino.

Pa ne pozabite se ustavit na mostovih čez Krko na Dvoru, če ste že tam! Danes sva poleg brzic in zeleno-modrih kontrastov vode in okolice, ujela tudi Sive čaplje ter krasnega laboda.

Komentarji

Najbolj brano

14 pešpoti v okolici Novega mesta
Sončni pomladni dnevi kar kličejo po raziskovanju neznanih poti in letošnjo pomlad sva dodobra pre…
Dolomiti • 2-dnevni pohodniški izlet
Skoraj leto kasneje sva se končno spet odpravila v Dolomite . Vsakič znova se začudiva, kako so v re…
Iz Zadnjice prek Doliča na Kanjavec in čez Hribarice na Prehodavce
V soboto popoldne sva sparkirala v Zadnjici in se povzpela na Dolič. Pot naj bi trajala štiri ure …
10 najlepših plaž na Cresu in Lošinju
Nisva še raziskala vseh jadranskih otokov, a nekaj je gotovo: otoka Cres in Lošinj sta med najlepš…
UA-73458213-3