Social Media Icons

slide code

Photo

O NAJU
Sva Alja in Miha, pustolovska raziskovalca, poletna hribolazca, ljubitelja lepih reči, zbiratelja lončnic, krožnikov iz potovanj in starih fotoaparatov. En malček zmedena in ravno prav štorasta, skoraj nikoli pri miru, za vedno otroka in taprava uživača.

Ljubeznice pa so skrinjica najinih doživetij in idej. Neizmerno se veseliva vsakega vikenda, ko se lahko odpraviva v gore ali pa odkrivat Slovenijo. Zelo zelo rada planirava tudi daljše pobege in odpotujeva kam na lepše. Ko pa sva doma, premikava pohištvo in krasiva stanovanje, še raje pa kaj dobrega skuhava in uživava v okušanju novih receptov.

Hvala, ker naju spremljaš!

social media icons 2

Search

category 1

HRIBI

category 2

ZELENJE

category 3

POTOVANJA

Ne zamudi nove objave!

Sobne rastline • 6 najpogostejših napak pri oskrbi lončnic

Najbrž se je vsakemu izmed nas zgodilo, da se je poslovil že od najmanj ene lončnice. Spominjam se, kako se mi je na začetku mojega spogledovanja s sobnimi rastlinami posušila palmica, kako mi je zgnil kaktus, ki sem ga narobutala na morju in koliko preglavic so mi povzročile kalateje. Ampak čisto normalno je, da se moramo na vzgojo zelenja privaditi in največ se naučimo ravno skozi izkušnje. Za vse začetnike, ki se s sobimi rastlinami šele spoznavate ali pa si jih morda niti ne upate vzeti v svoje roke, sem pripravila en seznamček reči, na katere morate biti pazljivi pri rokovanju z rastlinami oz. bolje rečeno napak, ki se jim, upam da, uspete izognit.

#1 Nepravilna izbira sobnih rastlin

Sobne rastline so nepogrešljiv dodatek za domače prostore, a jih ne smemo izbirati zgolj na podlagi njihovega videza. Običajno imajo lončnice v vrtnih centrih kartončke z napotki za oskrbo, kjer si lahko prebereš koliko svetlobe in zalivanja potrebuje ter kakšna temperatura ji ustreza. Če doma nimaš veliko svetlobe, izberi lončnice, ki bolje uspevajo v temnejših prostorih (taščin jezik, spatifil, ščitovka, monstera, ipd.) in obratno.

#2 Prevelika izpostavljenost soncu ali premalo svetlobe

Pogosto se zgodi, da rastlinam ne zagotovimo ustreznih svetlobnih pogojev. Premalo svetlobe bo upočasnilo rast, prevelika izpostavljenost soncu pa lahko poškoduje liste in napravi ožganine. V poletnem času rastlinam najbolj ustreza vzhodna lega, pozimi, ko je manj svetlobe, pa južna in zahodna. Nekatere rastline (npr. kaktusi) manjko svetlobe nakažejo tako, da se začnejo dobesedno stegovati proti soncu, spet druge rastline pa povesijo liste ali pa listi porumenijo in odpadejo.
Preberi še: Sobne rastline Q&A • nasveti za začetnike, o negi, pripomočkih in o najini džungli

#3 Izpostavljenost prepihu ali lega preblizu vira svetlobe

Ker sobne rastline niso vajene prevelikih temperaturnih nihanj, moramo poskrbeti, da jih postavimo na ustrezno mesto. Pozimi jih zato nujno odmaknite stran od kaminov, peči in radiatorjev, ter stran od okenskih polic, kjer lahko uhaja hladen zrak ali pa so izpostavljene morebitnemu prepihu. Problematično pa je tudi talno gretje, zato v tem primeru rastlin ne postavljajte na tla, ampak raje na poličke.

#4 Pretirano zalivanje sobnih rastlin

Pretirano zalivanje je po mojem mnenju najpogostejša napaka pri oskrbi sobih rastlin. Pretirana skrb, da nahranimo žejne rastline, bo lončnice prej pokončala, kot pa jim koristila. Da se izogneš utopitvi, pred vsakim zalivanjem potipaj zemljo in porini prst kakšen centimeter pot površje. Če je zemlja še vedno vlažna, z zalivanjem še malo počakaj. Poskrbi pa tudi, da bo rastlina v lončku z luknjo na dnu, da bo voda lahko odtekla. Zastajanje vode oz. čepenje rastline v vodi lahko namreč povzroči gnitje korenin. Jaz imam zato najraje glinene lončke z luknjo na dnu, ki jih postavim na podstavke in takoj vidim, če je kaj odvečne vode. Za dodatno zračnost zemlje pa lahko poskrbiš tudi tako, da zemljo zmešaš skupaj s perlitom.

#5 Nepravilno gnojenje

Da sobne rastline lepo rastejo in se razvijajo, jih je v času rasti fino gnojiti. Jaz jih med aprilom in oktobrom običajo gnojim enkrat na dva do tri tedne, pozimi pa nič. Pri gnojenju moraš pazit, da ne pretiravaš, ker lahko s tem škodiš rastlini, ter da izbereš ustrezno gnojilo. Različne rastline potrebujejo različne snovi, zato zanje uporabi različna gnojila (običajno se ločijo na gnojila za cvetoče rastline, zelene rastline, gnojila za kaktuse in gnojila za orhideje).

#6 Prepogosto premikanje

Če si takšen kot jaz, potem se je tej točki zelo težko odreči. Sama bi namreč ves čas prestavljala pohištvo, dodatke in rastline, preizkušala postavitve in uživala ob stiliranju. Vendar pa je pogosto spreminjanje postavitve za rastline velik stres, zato se mu poizkusi izognit.


Takole. Zdi se mi, da boš, če odkljukaš teh par nasvetkov na dobri poti, da tvoje rožce preživijo. Če pa se ti kakšna upre, nič za to. Rastline opazuj in pravočasno odkrivaj, če jim kaj ne paše. Prej kot težavo prepoznaš, hitreje jo lahko odpraviš in prepričana sem, da ti bo uspelo!

Komentarji

Najbolj brano

6 jezer, ki jih moraš obiskati v Dolomitih
Za vse pohodnike in izletnike, ki se radi odpravite v bližnje Dolomite, sva pripravila en seznam na…
Sobne rastline • 6 najpogostejših napak pri oskrbi lončnic
Najbrž se je vsakemu izmed nas zgodilo, da se je poslovil že od najmanj ene lončnice. Spominjam se…
10 najlepših zimskih pohodov
Gorski svet, odet v snežno odejo, ima svoj čar in z odprtimi rokami vabi v svoj objem. Škripajoč s…
Pohodniški raj na Otoku Krk • Uvala Mala in Vela Luka
Otok Krk večina obišče med poletnimi počitnicami in uživa predvsem v sončenju, kopanju, raziskovan…
UA-73458213-3