Social Media

Digitalni detox • 11 malih korakov za pravi odklop

Pred kratkim sva se vrnila s 16-dnevnih počitnic na Kanarskih otokih. Dobra dva tedna raziskovanja novih krajev pa nista bila posebna le zaradi vseh doživetij, pohajkovanj in odkrivanj, pač pa tudi zato, ker sem se prvič (sem želela napisati po dolgem času, pa se v resnici še nikoli nisem) popolnoma odklopila od digitalnega sveta. Misel o digitalnem detoxu, se je v moji glavi porajala že dlje časa in za en mali korak sem se odločila že pred odhodom na toplo. Vsak dan po službi se namreč odpravim na desetkilometrski sprehod brez telefona. Sama s svojimi mislimi. Že to je dovolj, da si na dnevni ravni vzamem čas samo zase, se sprostim in v glavi razdelam stvari, ki so se mi zgodile čez dan ter se na nek način pogovorim sama s seboj. Pred odhodom na Kanarske otoke pa sem se odločila za še večji korak - offline počitnice.Ker se z družbenimi omrežji in digitalnimi mediji ukvarjam tako v prostem času, kot v službi, se je digitalni detox dolgo časa zdel precej neizvedljiv. Prepričana sem bila, da se je nemogoče odklopit, da moram biti stalno prisotna in odzivna, da moram postoriti določene reči in tako naprej. A v trenutku, ko sem se odločila za ta korak (ki ga namenoma nisem obešala na veliki zvon, saj nisem želela ustvarjati kakršnihkoli dodatnih pritiskov nase) in se dejansko odklopila od digitalnega sveta, sem dojela, da me bo vse počakalo. Moj največji kradljivec časa je vsekakor Instagram in kljub temu, da neizmerno uživam v obdelavi fotografij in ustvarjanju vsebin, sem se odločila, da si bom čas za to vzela med 5-urnim letom proti domu, ko ne bom mogla početi skorajda nič drugega. Pri vseh ostalih aplikacijah pa sem enostavno izklopila obvestila. 

Že pred časom sem začela spremljati koliko časa porabim na spletu in če bi na primer vsak dan počitnic, samo eno uro namenila pregledu, odelavi in objavi fotografij, bi na dopustu - recimo temu tako - oddelala dva delovnika. Šestnajst ur bi v šestnajstih dneh preživela s telefonom v roki! Zakaj le?

V dobrih dveh tednih, sem se popolnoma odklopila, sprostila in zares zelo spočila. Ne znam opisat kako zelo veliko mi je dal tale odklop. Zdi se mi, da šele ko popolnoma odklopiš zunanji svet, vstopiš v svoj svet. Ne samo, da ni nobenih motečih elementov ali zunanjih dejavnikov, ki bi lahko vplivali na tvoje razpoloženje, osredotočiš se lahko le na svoje misli in živiš v trenutku. In mislim, da sem zares najbolj potrebovala prav slednje. Beganje misli sem in tja se nekako umiri in skoncentriraš se le na zaznavanje okolice, kjer si fizično prisoten. Ker si tako zelo tam in hkrati tako zelo stran od vsega, se začneš poglabljati vase. Hecno se sliši, vem. Morda tudi nekako nesmiselno, ampak težko je razumeti, če ne izkusiš na lastni koži. Kakorkoli, jaz sem nadvse srečna, da se je to zgodilo in počutim se, kot da je novo leto - imam nove zaobljube, gromozanski zagon in neskončno energije za vse ideje, ki se mi verjetno ne bi porodile med vpetostjo v rutino vsakdana.

Ker pa se je v tem hitrem tempu vseeno težko popolnoma odklopit, sem pripravila en seznamček reči, ki se jih lahko lotiš za začetek:

 1. Ne nosi več telefona na wc. Kakor butasto se tole sliši, ti vseeno da tistih nekaj minut, ko se lahko odklopiš.
 2. Ko se dobiš s prijatelji ali pa se recimo odpraviš na družinsko kosilo, daj telefon potiho in ga pospravi v torbo ter se posveti izključno svojim najdražjim.
 3. Kjerkoli že si, ne imej telefona na vidnem mestu. Četudi ga vidiš le s kotičkom očesa, odvrača tvojo pozornost.
 4. Vzemi si čas za sprehode v naravo in pusti telefon doma. Čas zate je veliko bolj pomemben, kot pa fotografija sončnega zahoda ali pa takojšnji odgovor na sporočilo.
 5. Ko se odpraviš na malčko, se med jedjo posveti pogovoru s sodelavci, listanju revije ali pa le svojim mislim.
 6. Med dnevno vožnjo v taksiju, na avtobusu ali pa vlaku se namesto v ekran zazri skozi okno.
 7. Ob prihodu iz službe na telefonu izklopi obvestila in sinhronizacijo.
 8. Namesto nenehnega osveževanja mailboxa si postavi mejo in ga izzven službe osveži le dvakrat na dan (recimo zjutraj in zvečer).
 9. Preživi vikend na off in na telefonu izklopi prenos podatkov in wifi. Če ne zdržiš dva dni, poizkusi vsaj en dan.
 10. Kupi si analogno budilko in odmakni telefon čim dlje od postelje. Naj ne bo ekran prva in zadnja stvar, ki jo zagledaš v dnevu.
 11. Naslednje počitnice preživi brez družbenih omrežji in z izklopom obvestil.

Takole. S to objavo se nočem delati fino in pametovat, nočem pridigat in vam modrovat, a mogoče se med vami najde še kdo, ki čuti, da potrebuje oddih in čas zase. In če bom s tem zapisom koga navdahnila, bom neizmerno srečna! Z besedami ne znam opisat, kako zelo dobro dene takle digital detox, zato najbolje, da poizkusite sami.

Za tapravi konec pa samo še en super kulski podcast na to temo. Toplo priporočam!

Objavite komentar

Instagram

Theme by BD