Social Media

Nove sobne rastline • avgust 2019


V mesecu avgustu se je najina zbirka sobnih rastlin povečala za kar nekaj sobnih rastlin, ki so bile že dolgo na mojem seznamu želja. Izmed vseh sem se najbolj razveselila Anthurium Clarinerviuma, srečna pa sem, da imam v zbirki končno tudi Philodendron Hastatum Silver Sword, Alocasio Zebrino, Silver Dragon, Red Secret in Stingray, Strelicijo, Peperomio Watermelon, Rhaphiophoro Tetraspermo, Eurhorbio in pa še en terarij ter fikus elastico.


ANTHURIUM CLARINERVIUM


Anthurium Clarinervium zagotovo spada na seznam must have rastlin vseh rastlinoljubcev! Nanj sem čakala precej dolgo in presrečna sem, da je končno pri meni. Anthurium sodi v družino Kačnikovk, prihaja pa z juga Mehike. Velja za precej nezahtevno rastlino in upam, da se bo pri meni dobro znašla.
Svetloba
Anthurium Clarinervium potrebuje srednje do veliko svetlobe, a ne mara direktnega sonca. Fino je, da ga postavimo malček dlje od okenske police.
Prst in zalivanje
Rastlino zalijemo, ko se zgornji sloj zemlje malček osuši. Pri meni je to nekje na pet do sedem dni. Dobro je, da je zemlja zračna - jaz sem substratu dodala perlit, lahko pa dodamo še šotni mah in lubje.


PHILODENDRON HASTATUM SILVER SWORD

Svetloba
Rastlina potrebuje veliko svetlobe, a ne prenaša direktnega sonca. Jaz ga imam na polički, ki stoji nasproti vzhodnega okna in izgleda, da mu kar paše, saj me skoraj vsak teden pričaka nov listek.
Prst in zalivanje
Philodendron ima rad rahlo zemljo in dobro drenažo, da voda ne zastaja, zato sem zemlji dodala perlit, fino pa bi pasal tudi šotni mah ali vermikulit. Zalivamo ga, ko se vrhnja plast zemlje posuši. Pri meni je to približno enkrat na teden.


ALOCASIA ZEBRINA


V Alocasio Zebrino sem se zagledala pred kakšnim letom v vrtnem centru na Dunaju in vse od takrat mi ne gre iz glave. Končno sem jo našla na spletu in seveda se ji nisem mogla upreti! Všeč mi je predvsem zaradi edinstvenega stebla in posebnega izgleda. Upam, da se bo imela pri meni lepo!
Svetloba
Alocasia potrebuje veliko svetlobe, a ne prenaša direktnega sonca. 
Prst in zalivanje
Rastlina potrebuje zračno prst, zato sem v zemljo vmešala perlit. Zalivamo jo, ko se zgornja plast zemlje osuši.


ALOCASIA SILVER DRAGON

Svetloba
Alokazija potrebuje veliko svetlobe, a ne prenaša direktnega sonca.
Prst in zalivanje
Rastlina potrebuje zračno prst, zato zemlji primešamo perlit. Zalivamo, ko se zgornja plast zemlje osuši. Ker ima Alokazija rada vlago, jo lahko postavimo na podstavek s kamenčki in vodo ali pa v njeno bližino postavivmo vlažilec zraka.


ALOCASIA STINGRAY

Svetloba
Alocasia potrebuje veliko svetlobe, a ne prenaša direktnega sonca.
Prst in zalivanje
Rastlina potrebuje zračno prst, zato sem v zemljo vmešala perlit. Najbolje pa jo je zalivati večkrat po malem.


ALOCASIA RED SECRET

Svetloba
Tale Alokazija ima najraje jutranjo svetlobo, čez dan pa rada počiva v senčki. Najbolj ji torej ustreza lega v bližini vzhodnega okna.
Prst in zalivanje
Rastlina potrebuje zračno zemljo, zato je prsti priporočljivo dodati perlit. Zalivamo jo, ko se zgornja plast osuši. Paše pa ji tudi vlaga, zato priporočam občasno uporabo vlažilca.


RHAPHIDOPHORA TETRASPERMA


Rhaphidophora Tetrasperma velja za izjemno priljubljeno rastlino med ljubitelji zelenja in končno se je znašla tudi v moji zbirki! Je izjemno enostavna za vzgojo, preprosto pa jo je tudi razmnoževati. Njeni listki sicer spominjajo na monstero, a imajo precej večje razpoke. Meni so še posebej všeč majhne različice Rhaphidophore in veselim se že potaknjnečkov!
Svetloba
Rhaphidophora potrebuje precej svetlobe, a ne mara direktnega sonca.
Prst in zalivanje
Dobro odtekanje vode je ključnega pomena, zato je dobro, da zemlji dodamo perlit. Sicer pa rastlini ustreza redno zalivanje.


STRELITZIA REGINAE


Strelicija je ena taka osupljiva kraljica, ki se bohoti v vsej svoji krasoti in vsakemu prostoru doda prav poseben pečat. Že dolgo časa jo občudujem, a nekako nikjer še nisem našla velike različice v dobrem stanju. Tale je sicer precej majhna, visoka nekje do 40 centimetrov v višino, a upam, da bo kmalu zrastla!
Svetloba
Strelicija potrebuje veliko svetlobe, poleti pa je fino, če jo prestavimo kar ven, na prosto.
Prst in zalivanje
Glede zemlje ni potrebno komplicirat, pomembno je le, da se na dnu lončka ne zbira odvečna voda in da poskrbimo za odtekanje. V poletnih mesecih je potrebno pogostejše zalivanje.


PEPEROMIA WATERMELON


Peperomia Watermelon je še ena izmed tistih, ki sem si jo želela že dlje časa. Na lanski izmenjavi sem sicer dobila listek iz katerega sem upala, da mi bo uspelo narediti potaknjenca, a se žal ni izšlo. Kot že ime pove, listki spominjajo na zunanjost lubenice - a niso čudoviti? Baje je tale lepotička sicer precej muhasta in rada ponagaja, ampak držim pesti, da jo bolje spoznam in ji omogočim uspešno rast.
Svetloba
Peperomia Watermelon potrebuje veliko svetlobe, a ne prenaša direktnega sonca. Najbolj ji ustreza vzhodna ali zahodna lega. 
Prst in zalivanje
Rastlina potrebuje zračno prst. Ker potrebuje vlago, je fino, da jo postavimo na podstavek s kamenčki, v katerega nalijemo malenkost zemlje, ali pa da občasno vklopimo vlažilec zraka. Zalivamo, ko se zgornji del zemlje posuši, pri meni je to približno enkrat na teden.

FICUS ELASTICA


Čeprav doma že imava malenkost večji fikus elastico, sem se odločila še za manjšo različico. Gre za res nezahtevno rastlino (vsaj po mojih izkušnjah), ki pa zelo lepo popestri prostor. 
Svetloba
Fikus ne potrebuje ogromno svetlobe, a mu vseeno najbolj ustrezajo svetli prostori.
Prst in zalivanje
Rastlina potrebuje rahlo prst, ki omogoča odtekanje vode. Fikusu ne paše preobilno zalivanje, zato ga zalivamo, ko se zgornji sloj prsti rahlo osuši.


EUPHORBIA LACTEA CRISTATA


V najini zbirki sobnih rastlin so kaktusi in sukulente v manjšini. Leta nazaj, ko sem začela gojiti ljubezen do zelenja, pa sem imela praktično le njih. Tokrat sem si po precej dolgem času omislila tole lepotičko. Spogledovali sva se že kar dolgo in končno sem jo vzela domov. Upam, da se bova imeli fino. Zdi se mi namreč, da nisem ravno prav spretna s kaktusi in sukulenti - razen parih izjem (predvsem tisti iz morja) vsi stagnirajo. Držim pesti!
Svetloba
Rastlina potrebuje svetlobo, a ne mara direktnega sonca. Fino se bo imela nekje na svetlem, v bližini okna.
Prst in zalivanje
Posadimo jo v zračno zemljo, ki zagotavlja dobro odtekanje vode. Zalijemo jo, ko se zemlja popolnoma posuši.


TERARIJ Z HAWORTHIOPSIS ATTENUATA


Rastlinski terarij so odlična izbira za vse rastlinoljubce začetnike, saj ne zahtevajo nič drugega kot občasno brisanje prahu z zunanje površine stekla. Zaradi vlage, ki se nabere v terariju namreč ni potrebno dodatno zalivati rastlin. V moji zbirki je že kar nekaj terarijev - par sem jih naredila sama (več o tem, kako si lahko sam narediš terarij, si lahko prebereš tu), težko pa se uprem tudi tistim iz trgovine. Največkrat pa me v resnici prepričajo zaradi zanimivih oblik steklenih posod.
Svetloba
Rastlina ne potrebuje veliko svetlobe, a ji bo vseeno najbolje delo, če jo imamo na svetlem mestu.
Zalivanje
Ker je Hawothiopsis v terariju, ni potrebno dodatno zalivati, saj vlaga, ki se nabere v notranjosti terarija spolzi po steklu v zemljo in tako rastlina sama poskrbi zase.

1 komentar

  1. Pozdravljena
    Prosil bi, če mi lahko poveste kako vam delajo rožice iz baby plants trgovine in če je boljše počakati z naročilom na toplejše mesece. Hvala za odgovor in še naprej obilo veselja z rožicami.
    Lp, Zlatko

    OdgovoriIzbriši

Instagram

Theme by BD