Social Media

Treking na Madžarskem・Fjällräven Vándortúra

Se še spomnite tistih dni, ko smo se kot otroci podili po gozdovih, hodili na taborjenja, peli ob ognju, za vratom nosili rutke, se učili vozljev in preživetja v naravi? Ne vem kdaj sem nazadnje preživela teden dni daleč stran od vsega, spala pod zvezdami, kuhala kosilo na majhnem gorilničku, se zbujala ob kikirikanju petelinov ob sončnem vzhodu, dom zamenjala za šotor ... Tako zelo dolgo sem si že želela popolnega odklopa in končno sem ga dočakala! 

Ekipa Fjällräven me je povabila na vandranje po Madžarskem, Fjällräven Vándortúro, petdnevni treking v zaledju Blatnega jezera. Vándortúra je le eden izmed številnih dogodkov oz. trekingov, ki jih sicer organizira Fjällräven. Med najbolj znane zagotovo sodijo Fjällräven Classic trekkingi, ki jih organizirajo širom sveta: na Švedskem, Danskem, v Koreji, Hong Kongu, v Ameriki, po novem pa tudi v Nemčiji, na Kitajskem in v Veliki Britaniji.

Treking v zaledju Blatnega jezera


Fjällräven Vándortúra je petdnevni treking, na katerega se lahko podaš po krajši (76,5 km) ali daljši poti (110,5 km). Seveda lahko po želji kombiniraš dneve. Jaz sem skoraj v celoti opravila daljšo pot, le tretji dan sem se odločila, da se podam po krajši in se malo spočijem ter naberem energije. Najboljše pri vsem skupaj je, da je treking organiziran, poti so jasno označene, spoznaš ogromno novih ljudi z vseh vetrov, če se ti karkoli zgodi je vedno na voljo pomoč, ob poti pa so tudi checkpointi, na katerih zbiraš žige ter dobiš prigrizek presenečenja.


Pot vodi skozi prostrane vinograde, neskončna polja sončnic in zelene hribčke s čudovitimi razgledi 

Treking je resnično primeren za vsakogar. Všeč mi je bilo, ko sem opazovala udeležence in med njimi videla starejše gospe in gospode, pa po tri generacije (sinčka, očeta in dedka), pa mlade pare, štiri brate, ki so se prišli na Vándortúro pripravljat za treking po Kanadi, tri prijatelje, ki so se udeležili že skoraj vseh Fjällräven Classic trekingov, predvsem pa je bilo fino biti med ljudmi, za katere že na daleč vidiš, da ljubijo iste reči kot ti.


V petih dneh smo naredili malo manj kot 2000 višincev, kar res ni veliko, čeprav se je v vročini na trenutke zdelo precej težko. A dobra volja, štirne z vodo ob poti, klepeti z novimi prijatelji, sladki prigrizki in čudoviti razgledi so pot olajšali. Najlepši pa so bili prihodi v kempe (običajno smo spali na travnikih in ne prav zares kampih, prav tako pa so bila ta območja namenjena zgolj nam), kjer so nas organizatorji in ostali udeleženci, ki so v cilj prišli pred nami, pozdravljali z bučnim aplavzom in vzkliki.

Spanje pod zvezdami


Ob večerih smo se družili ob ognju in kramljali (ne tako zelo pozno v noč), prespali pa smo v šotorih. Noči so bile mirne in precej bolj tople, kot sem pričakovala. Predzadnji dan pa nas je sredi noči presenetilo močno neurje. Glasno je grmelo in strele so divjale povsod naokoli. Na trenutke je bilo nebo popolnoma razsvetljeno in kljub temu, da imam poletne nevihte precej rada, me je bilo tisto noč zares strah. A nekako sem preživela in se zjutraj presrečna zbudila v nov dan.

Na trekingu sem imela priložnost preizkusiti šotor Fjällräven Abisko shape 2 in spalno vrečo Abisko Three seasons. Oba izdelka sta res vrhunska! Šotor je lahek, ne zavzame veliko prostora (v primerjavi z mojim je petkrat manjši in veliko lažji) in se res hitro postavi (sicer nisem štopala, a mislim, da nisem potrebovala več kot pet minut). Prav tako pa ni premočil niti v res groznem neurju! Spalna vreča pa je zelo mehka, udobna in tako zelo lepa, da bi jo imela kar namesto posteljnine! Je pa tudi zelo topla, tako da sem jo v resnici uporabljala bolj kot deko, ker mi je bilo v nasprotnem primeru prevroče.

Jedača in pijača


Ena izmed gromozanskih prednosti organiziranih trekkingov pa je tudi skrb za obroke na poti. Česa takega zares nisem pričakovala! Vsako jutro in večer nas je pričakala sveže pripravljena hrana, organizatorji pa so poskrbeli tudi za malico na poti. Dobili smo Primus gorilničke, na katerih smo si zavreli vodo, potem pa zalili instant obroke Adventure food, ki so bili priročni (ne potrebuješ posode saj ješ iz vrečke) in okusni. Kot omenjeno pa so nas na checkpointih pričakali tudi surprise snacki - piškoti, napolitanke, tablice, čokoladice in sadje.


Vodo smo si na srečo lahko točili na štirnah ob poti, s seboj pa sem imela tudi šumeče tablete z magnezijem in jih vsake toliko dodala v flaško. Seveda pa jaz ne bi bila jaz, če si ne bi v sprednji predalček za vsak slučaj spakirala še malo malčke: oreške (ki so na koncu prišli z mano nazaj domov) in pa ploščice (sadne in žitne). Vsake toliko pa smo prečkali tudi kakšno manjšo vasico in si v lokalnem marketu privoščili ledeno Coca Colo ali pa se posladkali s sladoledom.

Za na pot


Kljub temu, da preživim veliko časa v naravi, se ne spomnim, da bi kdaj pakirala nahrbtnik z opremo za pet dni. Pred odhodom sem bila kar malo zaskrbljena, kako bom vse potrebno spravila v 52 litrski ruzak, a mi je uspelo! In seveda sem ob prihodu nazaj ugotovila, da bi lahko zadevo še dodatno optimizirala in naslednjič kakšno stvar pustila doma. 


In kaj vse se je znašlo v mojem nahrbtniku Keb 52


O B L A Č I L A // perilo, 5 parov športnih nogavic in 2 para volnenih, pižama, 5 kratkih majic, Abisko Trekking pajkice, pohodniške hlače, Abisko Trail flis, High Coast srajica, brezrokavnik in palerina
O B U T E V // obute sem imela Hanwag pohodniške čevlje, s seboj pa sem imela tudi Teve za po kampu
T O A L E T N E  P O T R E B Š Č I N E // sončna krema, sprej proti komarjem, obliži, vlažilni robčki, zobna krtačka in krema, deodorant, glavnik (organizatorji pa so v kampu poskrbeli še za biorazgradljiv šampon in milo)
O S T A L A O P R E M A // hitro sušeča brisača, spalna vreča in samonapihljiva blazina, komplet posode Primus meal set in steklenička za vodo, Primus gorilnik, zemljevid, naglavna svetilka, švicarski nožek in pohodniške palice
P R I G R I Z K I // žitne tablice, oreški in šumeče tablete z magnezijem

Seveda pa sem tekom poti ugotovila, da bi bilo super fino imeti tudi visečo mrežo, samonapihljiv povšter, vrv za sušenje perila, zaskočno sponko, da bi si stekleničko pripela kar na naramnico nahrbtnika in pa rutko za brisanje švica.

Treking po Madžarski je bil zares nepozaben! Glede na to, da so moji sprehodi in pohodi običajno pogojeni z nabiranjem višincev, je bila hoja po ravnih in daljših poteh zame nekaj povsem novega. Ne le hoja, celotna izkušnja, stik z naravo, bivanje na prostem, ogromno časa za razmišljanje in spoznavanje novih ljudi, vse to mi je dalo toliko zagona, energije, novih spoznanj in gromozansko mero sreče in veselja. Potreba po tem, da bi preživela še več časa v naravi, je po tej izkušnji še veliko večja in zelo se že veselim vseh prihajajočih dogodivščin na prostem! Draga ekipa Fjällräven, iz srca hvala za tole!

V sodelovanju s Fjällräven

Objavite komentar

Instagram

Theme by BD