Social Media

Vzpon na Trupejevo poldne


Ker je v visokogorju še precej snega, sva se odločila za obisk vrha, ki je na najinem seznamu že precej časa, a se nama je vedno doslej izmuznil, saj najraje osvajava dvatisočake. Na Trupejevo poldne vodi več neoznačenih poti in midva sva se podala po tisti čez Železnico z izhodiščem v kraju Srednji vrh. Prvo presenečenje je bil že čudovit razgled na sosednje Julijce s parkirišča, potem pa se je navdušenje le še stopnjevalo.

Velik del poti, recimo da dve tretjini, vodi po kolovozu, ki se zmerno vzpenja, a ti nikoli zares ne zmanjka sape. Čeprav je pot neoznačena, je kolovozu lahko slediti. Vzpenjaš se ob potočku skozi gozd in večkrat prečkaš mostičke, nežen vetrič pa te vsake toliko ravno prav osveži. Kolovoz nas pripelje do jase s studenčkom, nato pa se skozi dolino, po travniku vzpnemo do sedla med Trupejevim poldnem in Lepim vrhom. Od tam pa nas lepo uhojena pot med ruševjem pripelje do 1931 metrov visokega vrha, Trupejevo poldne.


Razgled na Julijske alpe


Pogled na sosednji vrh


Pot skozi ruševje nazaj v dolino

Vzpon na Trupejevo poldne je idealen za poldnevni izlet, saj vam bo celotna pot z vzponom in spustom vzela le dobre štiri ure (s pavzicami vred). Kljub temu, da velik del poti poteka skozi gozd, priporočava da se v vročih poletnih dneh na pot podate v zgodnjih jutranjih urah in se do kosila že vrnete v dolino. Pa srečno pot!

Objavite komentar

Instagram

Theme by BD