Social Media Icons

slide code

Photo

O NAJU
Sva Alja in Miha, pustolovska raziskovalca, poletna hribolazca, ljubitelja lepih reči, zbiratelja lončnic, krožnikov iz potovanj in starih fotoaparatov. En malček zmedena in ravno prav štorasta, skoraj nikoli pri miru, za vedno otroka in taprava uživača.

Ljubeznice pa so skrinjica najinih doživetij in idej. Neizmerno se veseliva vsakega vikenda, ko se lahko odpraviva v gore ali pa odkrivat Slovenijo. Zelo zelo rada planirava tudi daljše pobege in odpotujeva kam na lepše. Ko pa sva doma, premikava pohištvo in krasiva stanovanje, še raje pa kaj dobrega skuhava in uživava v okušanju novih receptov.

Hvala, ker naju spremljaš!

social media icons 2

Search

category 1

HRIBI

category 2

ZELENJE

category 3

POTOVANJA

Ne zamudi nove objave!

Popotovanje po ZDA • Nacionalni park Arches


Osmi dan najinega popotovanja po Ameriki sva preživela v nacionalnem parku Arches. Večer prej sva prespala v motelu v majčkenem naselju Green River, zjutraj pa sva se pred vhodom v park ustavila še v Moabu, mestecu, ki ima krasen vajb. Na ulicah videvaš pohodnike, kolesarje in druge rekreativce, hiške pa so lepo urejene in okrašene. Po nabavi fasnge, sva jo končno mahnila v Arches.

Turret Arch

Skozi nacionalni park Arches vodi urejena cesta ob kateri se nahajajo razgledne točke in izhodišča za pohode. Ker sva v park prišla v jutranjih urah, sva se zaradi lepše svetlobe najprej podala proti The Windows Section in si ogledala Turret Arch ter South in North Window.Veličasten Double Arch

Naslednja točka na najinem seznamu je bil Double Arch. Če bi morala izbrati najljubše loke, bi bil ta zagotovo eden izmed favoritov! Tako zelo veličastno je bilo stati pod njim, da je res težko opisati z besedami. Ko poplezaš še malo višje, pa se odpre prekrasen razgled na park.

Razgled z Double Archa

Sonce je žgalo in na poti do naslednje postojanke, sva se ustavila na razgledniku z La Sal Mountains v daljavi. Kaj ni krasno, ko se za tabo bohotijo veličastni loki, pred tabo pa se razprostirajo zasnežene gore?


Nadaljevala sva proti izhodišču za Landscape Arch, do katerega vodi približno polurna pešpot. Gre za enega najdaljših lokov (dolg je približno sto metrov), a je v sredini izjemno tanek, le tri metre. Ob razgledni točki si lahko na tabli ogledaš fotograafijo iz leta 1991, ko se je velik del njega okrušil. Zares je fascinanten in upava, da tak ostane še dolgo.
Landscape Arch na desni

Sledila je vožnja mimo Park Avenue. Tam sva se le na hitro ustavila in naužila čudovitega razgleda. Lahko bi se sicer odpravila na krajši hajk (dobre tri kilometre v obe smeri), a se nama je žal mudilo do naslednje postojanke.Park Avenue

Za zlato uro sva se odpravila na znameniti Delicate Arch. Lok si sicer lahko ogledaš tudi z razgledne točke, a je od tam tako oddaljen, da ga skoraj ne opaziš. Če boste kdaj obiskali nacionalni park Arches, res toplo priporočava, da se povzpnete do Delicate Archa, po možnosti ob sončnem zahodu, ko ga zahajajoče sonce zlato obarva in je vzdušje naravnost čarobno. Čarobna pa ni bila le narava, pod lokom sva bila priča tapravi poroki. In seveda sem se jaz, medtem ko so vsi na ves glas žvižgali in ploskali, cmerala in tulila. Še zdaj vsa naježena tipkam te besede, a povem vam, da je bilo to prav posebno doživetje, ki mi bo za vedno ostalo v najlepšem spominu.

Delicate Arch

Do Delicate Archa sicer vodi pet kilometrov dolga krožna pot, vzpneš pa se za 150 metrov. Priporočava športno obutev in zadostno količino vode. Vzemite si dovolj časa, da boste na vrhu tudi malce posedeli in uživali v razgledu!


Za nacionalni park Arches si je vredno vzeti kar cel dan, da se lahko v miru sprehodite do vseh znamenitosti, odpravite pa se lahko tudi na kakšno daljšo pešpot. S seboj imejte tudi kakšno malčko, saj v parku ni gostinske ponudbe. Ob vstopu v park boste dobili brošuro in zemljevid z označenimi točkami, pa tudi razdaljami, ki vodijo do njih. Midva priporočava, da si ogledate Turret Arch, Double Arch, Delicate Arch Viewpoint, Landscape Arch, Double O Arch, Park Avenue, La Sal Mountains Viewpoint, Balanced Rock, Garden of Eden, The Windows in Delicate Arch. Vsekakor pa obiščite tudi bližnje mestece Moab, ki je raj za vse ljubitelje aktivnosti na prostem!

Komentarji

Najbolj brano

Treking na Madžarskem・Fjällräven Vándortúra
Se še spomnite tistih dni, ko smo se kot otroci podili po gozdovih, hodili na taborjenja, peli ob …
Sobne rastline Q&A • nasveti za začetnike, o negi, pripomočkih in o najini džungli
V prejšnjem Q&A smo obdelali  izbiro primernih sobnih rastlin , razmnoževanje  in potaknjence , iz…
Nove sobne rastline • avgust 2019
V mesecu avgustu se je najina zbirka sobnih rastlin povečala za kar nekaj sobnih rastlin, ki so bi…
Iz Zadnjice prek Doliča na Kanjavec in čez Hribarice na Prehodavce
V soboto popoldne sva sparkirala v Zadnjici in se povzpela na Dolič. Pot naj bi trajala štiri ure …
UA-73458213-3