Social Media

Sobne rastline Q&A • nasveti za začetnike, o negi, pripomočkih in o najini džungli


V prejšnjem Q&A smo obdelali izbiro primernih sobnih rastlin, razmnoževanje in potaknjence, izbiro zemlje in presajanje ter pogoste težave pri sobnih rastlinah. Tokrat pa bomo govorili o prvih korakih za začetnike, skrbi za rastline, pripomočkih in dodatkih ter vprašanjih vezanih na najino džunglo

Nasveti za nego


Katera gnojila uporabljaš in kako pogosto?

Za gnojenje rastlin uporabljam dve vrsti gnojil. Za necvetoče zelene rastline imam tekoče gnojilo za zelene rastline List od Plantelle, ki je obogateno z vitamini in izvlečki morskih alg, najboljšo mešanico hranilnih snovi za hitrejšo rast in razvoj. Gnojilo uporabljam nekje od marca do septembra, ponavadi na vsake tri tedne. Kljub temu, da na navodilih piše, da lahko rastline gnojimo tudi enkrat na mesec pozimi, tega ne počnem, saj se mi zdi bolje da počivajo. Za kaktuse pa imam gnojilo Substral Cactus, a ga uporabljam izredno redko - enkrat na mesec v toplejših mesecih.

Kako in kolikokrat zalivaš kokedame?

Moje kokedame so kupljene in jih žal nisem naredila sama po japonski metodi. Zemlja je najprej v kartonastem lončku, ta pa je položen v kokedami iz kokosovih vlaken. V dveh kokedamah imam sukulenti, v eni pa praprot, tako da prvi dve zalivam zelo redko, to, v kateri je praprot pa skupaj z ostalimi rastlinami, enkrat na teden, a res zelo po malem.

Top nasveti za nego bonsaja?

V resnici za najin bonsaj (ki sva ga pred letom kupila v Ikeji) skrbim precej podobno kot za ostale rastline. Postavljen je na vzhodni okenski polici, v precej svetlem prostoru. Zalivam ga enkrat na teden, edina razlika pa je, da ga ne gnojim, ker mu baje ne pašejo enake hranilne snovi kot ostalim zelenim rastlinam. Kljub temu pa je v času, odkar ga imava, precej zrastel in sva ga ravno pred kratkim presadila v večji lonec in obstoječi zemlji samo dodala novo, univerzalno. Večjih težav z rastlino nisva imela, tu pa tam je kak listek porumenel, a mislim, da ne zaradi pretiranega zalivanja, pač pa zaradi naravnega življenjskega cikla. 
1 Tilancija / 2 Begonia Maculata, fittonije, syngonium in pilea / 3 filodendron selloum in monstera


Kako veš kateri kaj paše, ko jih imaš toliko?

Menim, da je ključnega pomena opazovanje. Vsako jutro ob jutranji kavi naredim 'obhod' po stanovanju in opazujem, če vse štima. Na ta način lahko hitro zaznaš kakšne težave in jih pravočasno rešiš. Avokadoti mi tako vsakič, ko so žejni, to pokažejo s povešenimi listi, listki fittonije usahnejo, listi fikusa se upognjejo. Opaziš pa lahko tudi, če si rastlino preveč zalil in je začela gniti ali pa, če so tvoje zelenje napadli kakšni škodljivci. Prav zanje je ključno, da jih čimprej odkriješ zato, da se ne razširijo še na druge rastline. 

Poleg jutranjih obhodov moja skrb za rastline vključuje enkrat tedensko zalivanje velike večine lončnic, z izjemo sočnic in kaktej, ki jih zalivam na dva tedna ali redkeje. Pri zalivanju sem skromna in rastlino raje zalijem še kdaj vmes, če opazim da je žejna. Prav tako pred vsakim zalivanjem potipam zemljo in jo zalijem le če ni več vlažna. Rastline namreč najpogosteje uničim s pretiranim zalivanjem! Tropske rastline, ki imajo rade vlago, pa pogosto pršim z vodo, recimo da trikrat na teden.

Tako da ja, skrbim po občutku in opazovanju, kar pa pride s časom. Seveda tudi jaz kdaj kaj zasračkam in mi je hudo, ko se moram poslovit od kakšne rastline. A se vsak dan učim in kljub temu, da najbrž nikoli ne bom vedela vsega, mi mislim da zaenkrat kar dobro uspeva.

Za začetnike


Kaj bi priporočila začetniku?

Za začetek priporočam, da preden kupiš rastlino, razmisliš, kje bo stala in koliko svetlobe bo imela. Tako lahko ob prihodu v vrtni center lažje izbereš primerno zelenje - ponavadi je vsaka rastlina označena z majhno kartico na kateri se nahajajo informacije o negi. Ko končno imaš rastlino, poskrbi da ima urejen odtok vode. Če je okrasni lonček brez luknje na dnu, je mogoče najbolje da na dno postaviš nekaj drobnih kamenčkov, nanje pa rastlino v plastičnem lončku. Sicer pa priporočam kar običajne glinene lončke. Naslednji korak je zalivanje. To je ponavadi glavni razlog za pokončanje rastline! Z zalivanjem ne smeš pretiravat, ne smeš pa tudi pozabit nanj. Pred vsakm zalivanjem s prstom potipaj zemljo in zalij le, če je suha. Raje zalij manj, kot preveč, saj preveč vode povzroči gnitje korenin. Jaz zalivam enkrat na teden, zjutraj, ker je tako menda najbolje. Poleti pa vodi enkrat na mesec dodam še gnojilo za zelene rastline. Predlagam ti, da rastline redno opazuješ, sproti odstranjuješ posušene ali rumene listke in si pozoren, če rastlino napadejo kakšni škodljivci. 

Pa še (po mojem mnenju) najboljše sobne rastline za začetnike: monstera, taščin jezik, spatifil, potos, zamija, tolstica, bromelija in difenbahija.

Pripomočki in dodatki za sobne rastline


V kakšnih lončkih imaš rastline? Je to pomembno za rast?

Največ rastlin imam v klasičnih glinenih lončkih z glinenimi podstavki, ki jih lahko kupiš v vsakem vrtnem centru. Čedalje več zelenja pa imam tudi v malce bolj posebnih lončkih, ki jih kupim v domačih trgovinah ali pa jih prinesem s potovanj. Doma velikokrat kaj najdem v Jysku, Smile Concept Store, Gud Shopu ali Farbareli. V tujini pa najraje obiščem Ikejo, Sostrene Grene, Flying Tiger, Hemo, Anthropologie ali H&M in ZARA home. 

Izbira primernega lonca je vsekakor pomembna za rast. Še vedno sem mnenja, da so glineni lonci z luknjo na dnu najprimernejša izbira, saj lahko voda enostavno odteka. Pri lončkih, ki so na dnu zaprti, pa je pomembno, da zemlja ni neposredno v njih, ampak rastlino še vseeno obdržimo v plastičnem lončku, v katerem smo jo dobili. Na ta način bo voda vsaj od tam lahko odtekla. Ena rešitev je, da vmes postavimo tanjši sloj kamenčkov, ali pa da rastlino zalivamo samo v plastičnem lončku in jo šele ko se vsaj malo osuši, postavimo nazaj v okrasni lonec.

1 Syngonium podophyllum / 2 Scindapsus pictus / 3 Kokedama Crassula perforata / 4 Platycerium bifurcatum / 5 String of pearls

Videla sem, da imajo tvoje monstere žičnato oporo. A lahko razkriješ kje se to dobi?

V vrtnih centrih prodajajo različne opore - najpogosteje so plastične, lesene ali iz bambusa. Osebno imam kar nekaj različno dolgih palic, ki jih potem posamično ali po nekaj več (za večje rastline) zapičim v zemljo in z vrvico nanje privežem stebla. Opore pa ne obstajajo le kot palice, ampak tudi v drugačnih oblikah (mreže, zaobljene, ipd.).

Kje kupovati rastline, pripomočke, lonce, ... da so stvari kvalitetne?

Po mojih izkušnjah je rastline najbolje kupovati v vrtnih centrih, kjer so cene nižje od cvetličarn, pogoji za rast pa boljši kot v kakšnih drugih trgovskih centrih. Sama najpogosteje nakupujem v Vrtnih centrih Kalia na Rudniku, saj se mi zdi, da imajo res najboljšo izbiro in v ponudbo redno dodajajo nove rastline. Enako velja za pripomočke kot so gnojila, opore in glineni lončki.

Za konec pa še nekaj o najini džungli


Veš točno število kolko rastlinam si mami?

Točnega števila ne vem več, ker sem nekje pri 140 nehala štet. Preden me označite za noro obsesivno zbirateljico rastlin, naj pojasnim, da so v to kvoto všteti tudi potaknjnenci, ki so še v vodi. Bom pa sedaj prav za hec preštela samo lončnice. Iiin... v spalnici imava 67 lončnic, v dnevni sobi pa 97, skupaj torej 164 (brez potaknjencev, ki so še v vodi oziroma v mojih dveh mini rastlinjačkih aka propagation stationih). Huh, kar veliko ane?

Kje si se naučila vsega, da imaš tako popolno urbano džunglo?

Učim se sproti, ko opazujem, preizkušam in delam napake. Tudi moja džungla ni v celoti popolna! Pogosto se najde kakšna rastlina, ki se ji povesi kak list, ali pa porumeni, se začne sušit. Včasih krivim to, da sem preveč radodarna z vodo, drugič pa imam občutek, kot da se kakšna počuti zapostavljeno v tako veliki družbi in mi nalašč meša štrene. Ampak nič zato. Pri rastlinah ne smemo biti prestrogi sami do sebe in prehitro obupati, tudi meni se čedalje manjkrat kaj ponesreči.

1 Monstera Variegata / 2 Monstera adansonii / 3 Fishbone cactus

Koliko zapraviš za rožice?

O tem, koliko sem zapravila za rastline, odkar sem začela z ustvarjanjem urbane džungle, raje ne razmišljam. Morda celo več kot za rastline, zapravim za vse mogoče dodatke, lončke, stojala in podobno. Sicer pa je najdražja in najbolj dragocena rastlina v moji zbirki izjemno redka Monstera Variegata. 

Ali poznaš kakšno spletno stran, kjer se da naročiti rastline?

Pred kratkim sem dobila paket z Online Baby plants, z Nizozemske in sem bila zelo zadovoljna. Na voljo imajo mini rastline, ki jih pri nas morda težje najdeš. Sicer imajo isti lastniki tudi Online House plants, kjer so na voljo večje rastline, a od tam še nisem naročala. Zasledila pa sem tudi švedsko online trgovino Plant that plant, ki prav tako prodaja eksotične rastline, a so tam nekoliko dražje.

Vama vedno uspe preživeti vse rastline, ki jih kupita/vzgojita? Ali se kakšna tudi posuši?

Tudi nama se kdaj zgodi, da se morava od kakšne rastline na žalost poslovit. Bolj kot da bi se kakšna posušila, se kakšna utopi! Predvsem sočnice se mi zdijo zelo zahtevne, pa tudi bananovca, mimose pudice in par kaktusov iz morja ni več z nama

Koliko oken imata v stanovanju?

V stanovanju imava šest oken - po dva na vzhodni, dva na zahodni in dva na severni strani. V resnici, če tako pogledaš, stanovanje res ni svetlo, na vseh straneh pa ga obdajajo še višje stavbe. Poleti to sicer ni tak problem, čez zimo pa kar borbamo in se mi zdi, da se res zelo pozna. V idelanem svetu bi živela v stekleni hiš in imela steklenjak, ampak zaenkrat lahko o tem le sanjam :)


Upam, da so ti odgovori vsaj malo v pomoč. Če imaš kakšno vprašanje ali nasvet, bom vesela tvojega komentarja!

1 komentar

Instagram

Theme by BD