Social Media

Nove sobne rastline • april 2019

V mesecu aprilu, se je najina zbirka sobnih rastlin povečala za osem novih lončnic! V vrtnem centru Kalia na Rudniku sem dobila ficus elastica abidjan (temnejša različica ficusa elastice, ki ga že imam v variegated različici), sobno kalo, banjanovec, jelenovko (na seznamu želja sem jo imela res dolgo), še tatretji rowlejev grint, string of nickels, satin pothos in pa trandescantio tricolor.

Ficus elastica Abidjan


Fikusi veljajo za precej priljubljene sobne rastline. Doma že imam ficus elastico variegata, ki sem jo dobila pred kakšnim letom, a ni kaj preveč zrastel. V vsem tem času je morda dobil kakšne tri nove listke. Ko pa sem v vrtnem centru zagledala Abidjan v manjši različici, ki je po obliki sicer enak, a ima precej temnejše liste, sem se takoj odločila, da ga vzamem domov.SVETLOBA // Rastlini ustreza svetel do polsenčen prostor. Midva imava enega ob oknu na zahodni, drugega pa na vzhodni strani.
ZALIVANJE // Fikuse pozimi zalivamo enkrat na teden, poleti pa do dvakrat na teden, saj potrebujejo dokaj vlažno zemljo. Ker imajo listi precej veliko površino, je fino, da jih vsake toliko časa obrišemo z vlažno krpo ali pa kar potuširamo, da z njih speremo prah.

Sobna kala ali Zantedeschia


Južnoafriška rastlina Sobna kala ali škrnicelj v domačem naravnem okolju raste v močvirju, pri nas pa velja za precej pogosto sobno rastlino. Moja je sicer prišla brez cveta (cveti namreč pozimi), a sem se vanjo zaljubila predvsem zaradi zanimivih listov, ki jih krasijo drobne bele pikice.


SVETLOBA // Sobna kala ma rada svetlobo in toploto, zato jo postavimo na primerno mesto, ki ustreza tem pogojem. Ko rastlina zacveti, jo prestavimo na malenkost hladnejše mesto, saj bo tako cvetela dalj časa.
ZALIVANJE // Rastlino zalivamo enkrat na teden ter jo v času rasti, od zgodnje pomladi do jeseni, redno gnojimo.

Banjanovec ali Ficus benghalensis Audrey


Banjanovec velja za indijsko nacionalno drevo in je vsaj po mojem mnenju eden malo manj znanih fikusov, sploh v primerjavi s ficus lyrato ali elastico.


SVETLOBA // Rastlina potrebuje svetlobo, a ne prenaša direktnega sonca.
ZALIVANJE // Rastlino zalivamo enkrat na teden oziroma takrat, ko se zgornja plast zemlje osuši.

Jelenovka ali Platycerium bifurcatum


Jelenovka je prav posebna vrsta praproti. Lahko jo gojimo kot lončnico, obešanko, velikokrat pa jo najdemo tudi pritrjeno na les oziroma deblo.


SVETLOBA // Rastlini poleti paše bolj senčen prostor, pozimi pa svetlejši.
ZALIVANJE // Ker se listi hitro razrastejo in otežijo zalivanje, lahko rastlino v času rasti enkrat (pozimi pa dvakrat) na teden za krajši čas potopimo v vodo. Liste poleti parkrat na teden pršimo z vodo, nikakor pa listov ne smemo brisati, saj s tem odstranimo zaščitni sloj s katerim so prevlečeni listi.

Rowlejev grint ali Senecio rowleyanus


V String of pearls ali Rowlejev grint sem se zaljubila, ko sem ga prvič zagledala na Instagramu. Pred dobrim letom sem ga končno dobila, a nekako se nisva najbolj ujela. Laski so mu počasi začeli odpadati, a k sreči sem ga pravočasno rešila in ga imam v malo oskubljeni različici še danes. Prejšnji mesec, sem v dar prejela manjšo različico, s katero se imava zaenkrat še precej radi, zdaj pa se nam je pridružila še ena krasotica, ki je že nekoliko večja.


SVETLOBA // Rowlejev grint potrebuje svetlobo, a ne direktno, saj se ima fino tudi v senčki.
ZALIVANJE // Najpogostejši razlog za neuspeh je zagotovo prekomerno zalivanje. V času mirovanja, v hladnejših mesecih, rastlino zalivamo manj pogosto, približno enkrat na mesec. V toplejših mesecih pa odvisno od temperatur, na en ali dva tedna. Pomembno je, da rastlina ne stoji v vodi in da se zemlja med zalivanji osuši.

Dischidia nummularia


String of Nickels je viseča sobna rastlina, ki s svojim videzom zagotovo velja za eno izmed bolj očarljivih za popestritev doma. Jaz sem jo postavila na stojalo in se je kar ne morem nagledati!


SVETLOBA // Dischidia nummularia zahteva svetlobo, a brez direktnega sonca.
ZALIVANJE // Rastlini ustreza vlaga, a nikakor ne sme biti premočena. Zalivamo jo lahko tudi tako, da jo enkrat na deset dni za petnajst minut namočimo v vodo in jo nato pustimo, da se osuši, preden jo postavimo nazaj v okrasni lonček. Paše pa ji tudi pogosto pršenje in gnojenje v času rasti.

Scindapsus pictus


Satin pothos sem prvič prejela na izmenjavi potaknjencev, a ker je drobna vejica še vedno precej mala, sem si v Kaliji izbrala še eno. Dobila sem jo kot obešanko, a sem jo takoj po prihodu domov presadila in ločila na dva dela.


SVETLOBA // Potos potrebuje svetlobo, ki pa naj be bo direktna. Ker gre za variegirano vrsto, beli delci listov potrebujejo veliko svetlobe in bodo v senčnejših prostorih postali temnejši.
ZALIVANJE // Rastlino tako kot večino ostalih zalivam enkrat na teden oziroma takrat, ko se zemlja osuši. Če rastlino zalijemo preveč, bodo listi postali rumeni. Ker potosu paše vlaga, liste redno pršimo.

Tradescantia tricolor


Tradeskancije so še ene izmed tistih, ki sodijo med priljubljene klasične sobne rastline. Zelo velikokrat jih opazim v kakšnih pisarnah in javnih prostorih. So namreč zelo preproste za vzgojo, res hitro rastejo, enostavne pa so tudi za razmnoževanje. Moja prva je bila Tradeskancija Zebrina in iz ene lončnice sem jih naredila pet, zraven pa še nevem-več-koliko potaknjencev. Tokrat pa sem se odločila za Tricolor, ki je svetlejša, bolj pisana (bela, roza in zelena) in deluje zelo sveže.


SVETLOBA // Za tradeskancije velja pravilo: več svetlobe, svetlejši listi. Jaz jih imam vsepovsod po stanovanju, zdi pa se, da imajo najraje okenske police.
ZALIVANJE // Rastlino zalivamo enkrat na teden oziroma takrat, ko se zemlja osuši. V vmesnem času pa rastlini ustreza, da jo vsake toliko popršimo z vodo.


Če ti je bila objava všeč, si lahko ogledaš še marčevski plant haul.

Objavite komentar

Instagram

Theme by BD