Social Media Icons

slide code

Photo

O NAJU
Sva Alja in Miha, pustolovska raziskovalca, poletna hribolazca, ljubitelja lepih reči, zbiratelja lončnic, krožnikov iz potovanj in starih fotoaparatov. En malček zmedena in ravno prav štorasta, skoraj nikoli pri miru, za vedno otroka in taprava uživača.

Ljubeznice pa so skrinjica najinih doživetij in idej. Neizmerno se veseliva vsakega vikenda, ko se lahko odpraviva v gore ali pa odkrivat Slovenijo. Zelo zelo rada planirava tudi daljše pobege in odpotujeva kam na lepše. Ko pa sva doma, premikava pohištvo in krasiva stanovanje, še raje pa kaj dobrega skuhava in uživava v okušanju novih receptov.

Hvala, ker naju spremljaš!

social media icons 2

Search

category 1

HRIBI

category 2

ZELENJE

category 3

POTOVANJA

Ne zamudi nove objave!

Naredi sam • Rastlinski terarij

Na nedeljskem izletu na Ledinski vrh sem nazaj grede nabrala en kup mahu. Že dolgo časa sem si namreč želela izdelat rastlinski terarij ali mini tropski rastlinjak v stekleni posodi. Čeprav me marsikdo poheca, da kje so pa živali - no tu jih ni - je samo zelenje, ampak če se kdo spomni boljšega prevoda za plant terrarium naj se prosim javi!Kaj potrebuješ?


Za izdelavo mini rastlinskega terarija potrebuješ droben pesek ali glinopor, oglje, mah, zemljo, tropske rastline in stekleno posodo (lahko kar večji kozarec za vlaganje) ali pa kar terarij.


Katere rastline pa so najprimernejše za rastlinski terarij?


Pri izbiri zelenja se najbolj priporoča raznorazne praproti, Fittonie (rdečežilnate in beložilnate), bršljanke, spatifil in peperomio caperato, primerne pa so tudi ostale tropske rastline.In kako se v resnici naredi rastlinski terarij? 


Za začetek skrbno izbrano stekleno posodo dobro očistiš. Na dno naneseš drenažni material, najbolje droben pesek, da bo voda lepo odtekala. Nato posuješ oglje, ki je pomembno za vzdrževanje čistoče (jaz sem ta korak za prvič izpustila, ker oglja nisem imela pri roki, a ga priporočam, če se le da). Sledi plast zemlje in mahu - jaz sem uporabila kar univerzalno prst (Biobrazdino mešanico za sajenje in presajanje, ki jo najdeš v Vrtnem centru Kalia) in mah iz gozda. Ko zaključimo s pripravo osnove, je čas za taboljši del - končno lahko zasadiš rastline! Jaz sem izbrala pisane Fittonie (v Vrtnem centru Kalia sem našla kar štiri različne odtenke!) in jih morda posadila celo pretesno skupaj. Paziti moraš namreč, da imajo dovolj prostora za rast. Ko rastline posadiš, jih popršiš z vodo in tesno zapreš posodo (če slučajno nimaš pokrova, ga lahko nadomestiš s plastično vrečko in gumico).


Kako pa skrbiš za rastlinski terarij?


V zaprti stekleni posodi rastline takorekoč poskrbijo same zase. Ustvari se tropska klima, iz listov začne izhlapevati vlaga, ki se nabere na steklenih stenah posode in nato spolzi nazaj na dno ter zalije rastline. Naj te torej ne bo strah, da bi pozabil na zalivanje, le vsake toliko časa preveri, da se na dnu ne zadržuje preveč vode! Če se slučajno nabere, odpri pokrov, da voda izhlapi. Sicer pa le poskrbi za dovolj svetlobe (sicer brez direktnega sonca) in pa odščipni taboge listke, če jih opaziš.

Komentarji

Najbolj brano

14 pešpoti v okolici Novega mesta
Sončni pomladni dnevi kar kličejo po raziskovanju neznanih poti in letošnjo pomlad sva dodobra pre…
Dolomiti • 2-dnevni pohodniški izlet
Skoraj leto kasneje sva se končno spet odpravila v Dolomite . Vsakič znova se začudiva, kako so v re…
10 najlepših plaž na Cresu in Lošinju
Nisva še raziskala vseh jadranskih otokov, a nekaj je gotovo: otoka Cres in Lošinj sta med najlepš…
Iz Zadnjice prek Doliča na Kanjavec in čez Hribarice na Prehodavce
V soboto popoldne sva sparkirala v Zadnjici in se povzpela na Dolič. Pot naj bi trajala štiri ure …
UA-73458213-3