Social Media Icons

slide code

Photo

O NAJU
Sva Alja in Miha, pustolovska raziskovalca, poletna hribolazca, ljubitelja lepih reči, zbiratelja lončnic, krožnikov iz potovanj in starih fotoaparatov. En malček zmedena in ravno prav štorasta, skoraj nikoli pri miru, za vedno otroka in taprava uživača.

Ljubeznice pa so skrinjica najinih doživetij in idej. Neizmerno se veseliva vsakega vikenda, ko se lahko odpraviva v gore ali pa odkrivat Slovenijo. Zelo zelo rada planirava tudi daljše pobege in odpotujeva kam na lepše. Ko pa sva doma, premikava pohištvo in krasiva stanovanje, še raje pa kaj dobrega skuhava in uživava v okušanju novih receptov.

Hvala, ker naju spremljaš!

social media icons 2

Search

category 1

HRIBI

category 2

ZELENJE

category 3

POTOVANJA

Ne zamudi nove objave!

11 sobnih rastlin, ki jih lahko enostavno razmnožuješ v vodi

Za vse tiste, ki še niste začeli z razmnoževanjem sobnih rastlin in pa tiste, ki bi radi začeli, pa vas je strah in ne upate. Zares je povsem preprosto! Pripravila sem en seznamčič za razmnoževanje v vodi, kjer (če mene vprašaš) res ne more it nič narobe. Morda se bodo zdeli spodnji opisi Odrežeš list in postaviš v vodo ali pa Odrežeš steblo in postaviš v vodo kot ponavljanke sestavljanke ampak v resnici pri nekaterih rastlinah res ni potrebno storiti več kot le to. Vsem pa je skupno, da potrebujejo dovolj svetlobe in prozorne stekleničke!


1 / Fiddle leaf tree ali Ficus lyrataSteblo odrežeš približno deset centimetrov pod listom in ga postaviš v vodo.

2 / Pilea PeperomiaList odrežeš pri dnu in ga postaviš v vodo.

3 / Taščin jezik ali Sansevieria trifasciataList odrežeš pri dnu in ga postaviš v vodo.

4 / Peperomia CaperataList odrežeš pri dnu in ga postaviš v vodo.

5 / Okroglolistna tolstolistnica ali Crassula ovataSteblo odrežeš pri dnu in ga postaviš v vodo.

6 / Monstera DeliciosaMonstero Delicioso odrežeš tako, da je na steblu prisoten del zračne korenine, četudi je dolg le nekaj milimetrov. Iz njega se potem razvijejo tiste taprave korenine - ko so dolge približno deset centimetrov, je čas, da rastlino presadiš v zemljo.


7 / Monstera adansoniEnako kot pri Monsteri Deliciosi, Monstero Adansoni odrežeš tako, da je na steblu prisoten del zračne korenine iz katere se kasneje razvije koreninski sistem.


8 / Monstera Variegata


Monstera Variegata (v modri vazici) prav tako kot zgornji sestrični Monsteri za razvoj koreninskega sistema na steblu potrebuje del zračne korenine. Odrežeš centimeter nižje in daš v vodo.

9 / Zamija ali ZamioculasPri Zamiji odrežeš steblo s približno šestimi lističi. Nato spodnje tri listke odtrgaš stran, se pravi ostanejo samo zgornji trije, postaviš v vodo in čakaš.

10 / Tradescantia ZebrinaČe vprašaš mene je Tradescantia Zebrina najenostavnejša rastlina za razmnoževanje pa še zelo zelo hitro se razrašča. Preprosto odrežeš steblo in ga postaviš v vodo. Prve koreninice poženejo že po nekaj dneh!

11 / PothosSteblo odrežeš tako, da je pod zadnjim lističem prisoten del zračne korenine in postaviš v vodo.


Koliko časa čakaš na razvoj korenin, je odvisno od rastline. Ponavadi traja kakšen mesec ali dva, da so korenine dovolj velike za presaditev v zemljo. Pomembno je, da ne obupaš! Rastline te bodo vsekakor naučile potrpežljivosti. Pa dolžina korenin? Kdaj presadimo rastline v zemljo? Pri tistih malih, ki korenine poženejo iz stebla z enim listkom (recimo pileja), je dovolj že kakih pet centimetrov. Pri tistih večjih (recimo monstere) pa je fino, da ima najmanj deset centimetrov dolgo in čim bolj razvejano korenino.  Raje pusti dlje v vodi, kot da prehitro posadiš. In ko rastlino posadiš v zemljo, pazi, da ne zaliješ preveč, da se navadi na novo okolje. In nikar ne uporabljaj gnojila vsaj prvi mesec.

Tako. To so moji nasveti. Nestrokovni, ampak posledica opazovanja in lastnih izkušenj. Upam, da pridejo prav!

Če sem na kaj pozabila, me prosim spomni. Če imaš kakšno vprašanje, me vprašaj v komentarju. Če pa sem pozabila še kakšno sobno rastlino, ki jo je enostavno razmnoževati, mi jo prosim sporoči!

Komentarji

 1. Hvalaaa!
  Tudi moji fittonia in rhipsalis cassutha sta naredili zeloo hitro koreninice..:)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super! Moja Fittonia tudi, ampak je potem nisem uspela obdržat pri življenju po presaditvi v zemljo :( Rhipsalis imam pa še v vodi, držim pesti!

   Izbriši
 2. Za crassulo in ostale sukulente jaz samo odlomljene listke polozim zraven katerekoli rastline na zemljo. Koreninice pozenejo ze v kakih treh tednih, prve listke po mesecu dni.

  Zebrina pa od jutra do vecera v vodi ze kaze koreninice. Neverjetno.

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Najbolj brano

Sobne rastline Q&A • nasveti za začetnike, o negi, pripomočkih in o najini džungli
V prejšnjem Q&A smo obdelali  izbiro primernih sobnih rastlin , razmnoževanje  in potaknjence , iz…
Najinih 25 pohodov v letu 2019
Zares se sploh nisva zavedala, kako zelo pridno sva letos nabirala kilometre in višince. Med drugi…
Zimski Vrh Korena in Kompotela
Ker obožujeva sneg in ga v dolinah žal nisva našla, sva letošnje božično-novoletne praznike izkori…
Zimski vzpon (skoraj) na Mangartsko sedlo
Težko je z besedami opisati, kako zelo nama je pri srcu Mangartsko sedlo. Včasih se nanj zapeljeva…
UA-73458213-3