Social Media

Hamburški mestni parki


Ob vseh znamenitostih, muzejih, zgradbah in trgovinah, je najlepše napolniti baterije v naravi. In Hamburg tudi tu ne razočara.

Jezero Alster


Že v samem centru mesta lahko posedate ob jezeru Alster. To se deli na dva dela. Binnenalster je manjše in se smatra za bistveni del mestnega središča, brez njega si praktično ni mogoče predstavljati tipične razglednice mestne panorame. S treh strani je obdano z ulicami in sprehajališči z drevoredi, od večjega, Außenalstra pa ga ločuje Kennedyjev most. Binnenalster je krasen za posedanje in pitje kave v kakšni od kavarn na obrobju, Außenalster pa je za bolj športno udejstvovanje. Veliko večje zunanje jezero je obdano s parki, kjer vsi tečejo ali kolesarijo, na jezeru pa je vedno polno jadralcev in veslačev. Ob obali je več veslaških in jadralnih klubov ter sem in tja tudi kakšna kavarna.


Rotherbaum


Všeč nama je bila tudi njegova zahodna stran, del mesta, imenovan Rotherbaum, ki je ena sama idila. Najprej se ob jezeru začnejo vrstiti prave palače, v katerih imajo prostore številne ambasade in organizacije, za njimi pa se ob parku raztezajo idilične stanovanjske zgradbe, obdane z vrtovi in mirnimi ulicami, posejanimi z drevoredi. Ena hiška je lepša od druge. Na koncu sva prišla do univerzitetnega kampusa, ki je spet poln zelenic, lepih stavb in študentskih kavarnic.

Planten un Blomen


Če se od hamburške univerze odpravite spet proti centru, naletite na še en ogromen park poleg hamburškega sejmišča. V parku Planten un Blomen se lahko sprehodite skozi japonski vrt, počivate ob jezeru sredi parka, si privoščite odličen sladoled, predvsem pa se morate sprehoditi do univerzitetnega botaničnega vrta! Že sam rastlinjak je spet arhitekturni posebnež, pod svojo streho pa združuje na stotine vrst tropskih rastlin, z vsemi palmami, monsterami, bananovci, kakavovci, figovci in drugimi zvezdami iz okolice ekvatorja, ki jih imava tako rada. Seveda ne manjkajo niti kaktusi in sukulenti pa tudi nekaj akvarijev imajo. Pred botaničnim vrtom je tudi zelo prijetna terasa, ki se nadaljuje naprej v park in kjer lahko spet malo psoedate in poslušate ptičke pet. En mali raj na zemlji!


Stadtpark


Hamburg premore še malo morje manjših in večjih parkov, a si vseh seveda nisva mogla ogledati. Sva pa nedeljsko popoldne izkoristila za pobeg v največjega med njimi. Stadtpark se nahaja kar precej iz centra, na pol poti proti letališču. Toda z metrojem (U-Bahn) sva hitro prispela tja, pot pa je še hitreje minila zaradi čudovitih pogledov na mimobežeče ulice. Zdi se, kot da mesto proti obrobju postaja le še lepše. Zelo malo je bilo dolgočasnih blokov, prevladovale pa so čudovite opečnate večstanovanjske hiše s parki, drevoredi in rečnimi kanali vmes. Neposredna okolica parka pa je sploh najlepša, s številnimi opečnatimi hiškami z vrtovi, ki so ravno začeli zeleneti.


Stadtpark je skoraj 150 hektarov velik park, pretežno poraščen z gozdom in prepreden z nešteto pešpotmi, na katerih bi se lahko izgubljala ves dan. Po sredini (smer zahod-vzhod) pa poteka lepo urejen odprt prostor z zelenico. Začne se z nekdanjim vodnim stolpom, preurejenim v planetarij (ki ga lahko nadebudni astronomi tudi obiščete), temu pa sledi ožji park, ki se čez nekaj sto metrov odpre v ogromno zelenico, ta pa se zaključi s še enim ogromnim jezerom. Ljudje sem prihajajo igrat nogomet, si podajat frizbi, igrat na kitaro, nekateri so si prinesli tudi žar in si pripravili pravi piknik na prostem, na jezeru spodaj si lahko tudi izposodite čoln in malo zaveslate.V sodelovanju s Come to Hamburg

Objavite komentar

Instagram

Theme by BD