Social Media

Ratitovec

Na prvo majsko nedeljo nama je končno uspelo ujeti čas in dobro vreme ter skočiti na Ratitovec, ki se je izkazal za idealen prvi vzpon sezone. Tudi sicer, če imate malo časa, malo kondicije ali ste malo prepozno vstali in želite na hitro še vedno narediti nekaj dobrega zase, je Ratitovec odlična izbira!


Ratitovec je greben, ki se dviga med Železniki in Bohinjsko Bistrico in doseže najvišjo točko na Altemaverju (1672m). Nanj vodijo številne poti, midva pa sva se ga lotila z JV smeri, iz vasi Prtovč. Že cesta do Prtovča je slikovita in ponuja številne razglede na naselja ob vznožju grebena.


Iz Prtovča, kjer je veliko parkirišče pri cerkvici, vodita na vrh dve poti. Ena čez Razor, druga čez Povdn, obe pa naj bi trajali približno uro in pol. Prebrala sva, da je pot čez Povdn bolj razgledna in je v resnici bila tako lepa, da sva se po njej tudi vrnila, zato vam žal ne moreva povedati, kakšna je tista čez Razor. Morate pa vedeti, da čeprav je tehnično nezahtevna, pot skoraj nikjer ne popušča. Sploh začetek je zelo zelo strm, kasneje pa strmina tudi ni kaj dosti manjša. A ne ustrašite se preveč, na Ratitovec pridejo tudi štiriletniki (taki v klanec celo tečejo, kot sva imela priložnost opazovati) in tisti tanajstarejši.Pot nama je bila sicer zelo všeč, skoraj ves čas vodi skozi mešani gozd, večkrat jo prečijo potoki, ki se zlivajo v dolino,  tik pod vrhom pa se svet odpre in zobe pokažejo tudi skale, tako da dobiš občutek, kot da si prav zares v gorah. Celo zajle sva uporabljala!


Na planoti na vrhu sta se mešala trava in zaplate snega, s kupom pomladnih cvetlic, najbolj vesela pa sva bila planinske koče, kjer sva si končno spet privoščila planinsko kosilo in ga kronala z odličnim flancatom, ki je lokalna specialiteta.


Kar nekaj časa sva izkoristila tudi za sončenje in branje na dekci pod milim nebom, potem pa sva se ob obilici fotografiranja odpravila v dolino. Za pot navzdol nama je uspelo porabiti celo več časa, kot navzgor!


Skratka, Ratitovec je en fajn hrib, razgledi so lepi in sežejo vse do Triglava, Karavank in Škofjeloškega hribovja, če ste hitri, ste lahko gor in dol v dobrih dveh urah, obenem pa boste še nekaj naredili zase, ker je klanec res konkreten.

Objavite komentar

Instagram

Theme by BD