Social Media

Rastlina meseca • Monstera Deliciosa


Mislim, da je rastlina, zaradi katere sem se zaljubila v sobne rastline, Monstera Deliciosa. Se mi zdi, da so mogočni razrezani zeleni listi postali kar en tak statement piece v domu vsakega ljubitelja estetike, ne samo tistih, ki s(m)o že kar malo obsedeni z zelenjem. Ko se ji je pa tako zelo težko upreti! Jaz imam tri. Tale na sliki je moja prva in zaenkrat še vedno najlepšejša. Čisto slučajno sem jo po mesecih iskanja našla v vrtnem centru domačega mesta. Zadnja je bila, usojena. Zdaj pa je z mano že leto in pol! Pred kratkim me je Miha razveselil še z dvema (kar naenkrat, v istem dnevu), a sta še bolj majhni, nimata še veliko razrezanih listov, pa tudi zračnih korenin ni kaj dosti! Kakorkoli že, vse tri so čudovite, premikam jih gor in dol po stanovanju, jih opazujem z vseh strani in se kot pri vseh sobnih rastlinah neizmerno veselim novih lističev!

Nega in skrb


Monstere so precej preproste rastline (kot tudi velika večina preostalih v moji zbirki). Potrebujejo svetlobo, a ne direktnega sonca. Ker lovijo žarke, jih je fino vsake toliko obračat, da rastejo čim bolj naravnost navzgor (meni se zdi ekstra zanimivo, kako je list s steblom vred še zjutraj obrnjen proti vzhodu, popoldne pa se steguje proti zahodu!), sicer pa potrebujejo tudi oporo za steblo. Zalivam jih po občutku, ponavadi enkrat na teden, takrat jim z razpršilom poškropim tudi liste. Zadnjo nedeljo v mesecu pa jim privoščim kopanje v banji skupaj z ostalimi večjimi lončnicami. Pomladi in poleti jih do dvakrat mesečno tudi gnojim.

Razmnoževanje


Monstere še nisem razmnoževala, a nestrpno pričakujem letošnjo pomlad, ko se bom končno lotila še tega podviga! Razmnožujemo jih lahko na več načinov, jaz jih bom, kot ponavadi, v vodi. Steblo z mladim, po možnosti razrezanim listom, odrežemo tako, da ima na sebi še vsaj eno zračno korenino. Postavimo ga v kozarec in počakamo na korenine! 


Tako. En schnellkurs o moji ljubi monsteri. Aja pa še to! A ste vedeli, da monstera cveti? In da se luknjice naredijo šele ko je rastlina starejša in razpoka večina listov? No zdaj veste!

Instagram

Theme by BD