Social Media Icons

slide code

Photo

O NAJU
Sva Alja in Miha, pustolovska raziskovalca, poletna hribolazca, ljubitelja lepih reči, zbiratelja lončnic, krožnikov iz potovanj in starih fotoaparatov. En malček zmedena in ravno prav štorasta, skoraj nikoli pri miru, za vedno otroka in taprava uživača.

Ljubeznice pa so skrinjica najinih doživetij in idej. Neizmerno se veseliva vsakega vikenda, ko se lahko odpraviva v gore ali pa odkrivat Slovenijo. Zelo zelo rada planirava tudi daljše pobege in odpotujeva kam na lepše. Ko pa sva doma, premikava pohištvo in krasiva stanovanje, še raje pa kaj dobrega skuhava in uživava v okušanju novih receptov.

Hvala, ker naju spremljaš!

social media icons 2

Search

category 1

HRIBI

category 2

ZELENJE

category 3

POTOVANJA

Ne zamudi nove objave!

Rastlina meseca • Monstera Deliciosa


Mislim, da je rastlina, zaradi katere sem se zaljubila v sobne rastline, Monstera Deliciosa. Se mi zdi, da so mogočni razrezani zeleni listi postali kar en tak statement piece v domu vsakega ljubitelja estetike, ne samo tistih, ki s(m)o že kar malo obsedeni z zelenjem. Ko se ji je pa tako zelo težko upreti! Jaz imam tri. Tale na sliki je moja prva in zaenkrat še vedno najlepšejša. Čisto slučajno sem jo po mesecih iskanja našla v vrtnem centru domačega mesta. Zadnja je bila, usojena. Zdaj pa je z mano že leto in pol! Pred kratkim me je Miha razveselil še z dvema (kar naenkrat, v istem dnevu), a sta še bolj majhni, nimata še veliko razrezanih listov, pa tudi zračnih korenin ni kaj dosti! Kakorkoli že, vse tri so čudovite, premikam jih gor in dol po stanovanju, jih opazujem z vseh strani in se kot pri vseh sobnih rastlinah neizmerno veselim novih lističev!

Nega in skrb


Monstere so precej preproste rastline (kot tudi velika večina preostalih v moji zbirki). Potrebujejo svetlobo, a ne direktnega sonca. Ker lovijo žarke, jih je fino vsake toliko obračat, da rastejo čim bolj naravnost navzgor (meni se zdi ekstra zanimivo, kako je list s steblom vred še zjutraj obrnjen proti vzhodu, popoldne pa se steguje proti zahodu!), sicer pa potrebujejo tudi oporo za steblo. Zalivam jih po občutku, ponavadi enkrat na teden, takrat jim z razpršilom poškropim tudi liste. Zadnjo nedeljo v mesecu pa jim privoščim kopanje v banji skupaj z ostalimi večjimi lončnicami. Pomladi in poleti jih do dvakrat mesečno tudi gnojim.

Razmnoževanje


Monstere še nisem razmnoževala, a nestrpno pričakujem letošnjo pomlad, ko se bom končno lotila še tega podviga! Razmnožujemo jih lahko na več načinov, jaz jih bom, kot ponavadi, v vodi. Steblo z mladim, po možnosti razrezanim listom, odrežemo tako, da ima na sebi še vsaj eno zračno korenino. Postavimo ga v kozarec in počakamo na korenine! 


Tako. En schnellkurs o moji ljubi monsteri. Aja pa še to! A ste vedeli, da monstera cveti? In da se luknjice naredijo šele ko je rastlina starejša in razpoka večina listov? No zdaj veste!

Najbolj brano

14 pešpoti v okolici Novega mesta
Sončni pomladni dnevi kar kličejo po raziskovanju neznanih poti in letošnjo pomlad sva dodobra pre…
Dolomiti • 2-dnevni pohodniški izlet
Skoraj leto kasneje sva se končno spet odpravila v Dolomite . Vsakič znova se začudiva, kako so v re…
10 najlepših plaž na Cresu in Lošinju
Nisva še raziskala vseh jadranskih otokov, a nekaj je gotovo: otoka Cres in Lošinj sta med najlepš…
Iz Zadnjice prek Doliča na Kanjavec in čez Hribarice na Prehodavce
V soboto popoldne sva sparkirala v Zadnjici in se povzpela na Dolič. Pot naj bi trajala štiri ure …
UA-73458213-3