Še v času bonov sem imela najrajši malčko od doma. In ker ta ljubezen še vedno traja in vsako jutro ob prihodu v službo potiho začnem odštevat do kosila, ko iz ruzaka (ja vem, nisem damica, ampak v službo se poleti in pozimi vozim s kolesom in torbica ni ravno najbolj priročna za moje dirkanje) na plan potegnem svoj mon bento. Največkrat zadiši po kakšni kaši (ješprenova, ajdova, bulgur ali kuskus) s kupom zelenjave. Ko sem večer poprej preveč lena, si vzamem kakšen namaz in štručko iz pekarne na poti. Ko pa se spravim zares in se delam fino gospodinjo, potem pa nastane takšna poslastica!

Zelenjavna priloga


Sladki krompir, korenje, ohrovt in cvetačo opereš, narežeš, postaviš na pekač, premažeš z oljem, posoliš, na cvetačo dodaš še kurkumo in slabe pol ure pečeš na 200 stopinj. V vmesnem času skuhaš brokoli. Za konec pa lahko po želji na hitro popražiš mešana semena in jih potrosiš po zelenjavi.

Falafel


Tokrat sem falafle naredila kar iz kupljene mešanice. Maso samo zaliješ z vrelo vodo, počakaš deset minut, da se napoji, in oblikuješ manjše kroglice. Falafle lahko ocvreš v olju ali pa popečeš v pečici. Zložiš jih na tortiljo, jo obložiš z mlado špinačo, ocvrtimi listi listnatega ohrovta in še kakšnim koščkom zelenjave iz priloge. Tortiljo seveda na debelo premažeš še s humusom ali pa jo le zviješ in v humus pomakaš ob jedi.

Humus


Domač humus je zares enostaven za pripravit! Po najinem receptu v mikserju zmešaš kuhano ali popečeno čičeriko (ki je veliko boljša od tiste kupljene v konzervi ali kozarcu), olivno olje, curry, sol, popražen sezam, ožameš limono in po potrebi dodaš vodo, da vse skupaj še malce zmehčaš. 



Pa dober tek!

V sodelovanju z Mon Bento