Social Media Icons

slide code

Photo

O NAJU
Sva Alja in Miha, pustolovska raziskovalca, poletna hribolazca, ljubitelja lepih reči, zbiratelja lončnic, krožnikov iz potovanj in starih fotoaparatov. En malček zmedena in ravno prav štorasta, skoraj nikoli pri miru, za vedno otroka in taprava uživača.

Ljubeznice pa so skrinjica najinih doživetij in idej. Neizmerno se veseliva vsakega vikenda, ko se lahko odpraviva v gore ali pa odkrivat Slovenijo. Zelo zelo rada planirava tudi daljše pobege in odpotujeva kam na lepše. Ko pa sva doma, premikava pohištvo in krasiva stanovanje, še raje pa kaj dobrega skuhava in uživava v okušanju novih receptov.

Hvala, ker naju spremljaš!

social media icons 2

Search

category 1

HRIBI

category 2

ZELENJE

category 3

POTOVANJA

Ne zamudi nove objave!

Portret: Michelle & Matic


Nekateri ljudje imajo nekaj, česar se ne da opisati z besedami. Eno posebno energijo, ki te pritegne in sprosti, da se zlahka odpreš in uživaš v trenutku. In z nekaterimi ljudmi ti preprosto klikne in ti ni težko z njimi preživeti ves dan, povsem neobremenjeno. Takšna sta Matic in njegova Michelle, ki sta za nekaj tednov zbežala iz vroče in kaotične Indije v jesenski objem Slovenije.

Za Michelle je bil to prvi obisk naše dežele in Matic se je za nasvet, kako ji razkazati kar največ, obrnil tudi na naju. Pa smo šli in po najboljših močeh izkoristili sicer zelo oblačen in hladen dan.


Edina želja, ki sta jo imela, je bila, da ju peljeva nekam, kjer bosta videla sneg. Še posebej Michelle, ki ga je doslej videla in občutila le enkrat, ko sta se potikala po Himalajskih prelazih.


M&M sta že vsak posebej hiperaktivna in navdušena nad življenjem, skupaj pa tvorita nepremagljivo kombinacijo pozitivne energije, ki ji navidez nič ne more pokvariti dneva. Zdi se, kot da je moralo biti usojeno, da se njuni poti srečata. Pri tem je najbolj pripomogla Matičeva selitev v Bangalore, kjer vodi ekipo strokovnjakov na področju digitalnega marketinga v švicarskem podjetju. Indijskega načina življenja se gotovo ni bilo najlažje navaditi, kulturni šok je bil ogromen, a s pozitivnim pristopom je uspešno premagal vse ovire in se kmalu počutil kot doma, na drugem koncu sveta. Vse pa je postalo še lepše in mnogo bolj razburljivo, ko je prek skupne prijateljice spoznal Michelle.


Michelle je res netipična Indijka, ki ji celo domačini včasih ne verjamejo, da ima indijski potni list. A dejstvo je, da je Indija izjemen konglomerat na desetine različnih kultur, stotin različnih jezikov in narečij, ki so skozi stoletja oblikovali eno najbolj raznolikih civilizacij na svetu. Michelle prihaja iz severovzhodnega dela države in je ena redkih indijskih katolikov, a je to še zdaleč ne definira. Po izobrazbi je sociologinja, po duši pa svetovljanka, ki z užitkom prebira knjige o zgodovini in različnih kulturah, ter borka za pravice zatiranih, revnih ali drugače prikrajšanih ljudi, ki jih v hitro rastočih indijskih mestih lahko srečaš na vsakem koraku. S svojim energičnim nastopom, razgledanostjo in trdnimi stališči še toliko bolj izstopa, zato je Matica (pa tudi naju) takoj pritegnila.


Njune zgodbe in prigode s potovanj in življenja v Indiji bi lahko poslušala ves dan. Še posebej ko tako energično pripovedujeta in doživeto razlagata, da se ti zdi, kot da si vse to doživel z njima. Nore zabave v indijskih velemestih, še bolj nori prijatelji, zanimivo funkcioniranje indijske družbe, zgodbe o tibetanskih beguncih v Himachal Pradeshu, kjer je Michelle delala z menihi ob vznožju Himalaje. Kako gledajo na Evropejce in kako Evropejci gledajo na njih, kako gledajo na homoseksualce, transvestite, mesojedce, kako živijo najstniki in kako njihovi starši, kakšen je pogled na družino, na materialne dobrine, ... Temam ni konca in kljub mešanim občutkom glede Indije, sta naju povsem prepričala, da preprosto morava tja, da vse to spoznava tudi na lastne oči.


Jezersko, kamor smo se odpeljali, ju je popolnoma navdušilo. Jezerce in čudovit travnik z zasneženimi gorami na dosegu roke. Gozd in sneg, ki se je obdržal v senci dreves. Čudovite lesene hišice in surova narava. Nič čudnega, da že resno načrtujeta, da se bosta spomladi preselila v Slovenijo. Če ne zaradi drugega, bo Michelle prišla zaradi snega.Težko si je predstavljati njene občutke, a tako srečnega človeka redko vidiš. Tekla je in skakala, naredila kepo in jo pestovala, kot da drži najdragocenejši diamant. Vendar smo jo kmalu naučili, kaj se s kepami počne! Najprej bolj sramežljivo in za hec, na koncu pa smo se že čisto zares kepali, dokler nismo nekateri imeli polno snega že pod majico in v spodnjih hlačah.


Ko se nismo kepali, smo fotografirali, eden drugega in vsi vse. Tudi M&M imata žilico in navdušenje za fotografijo, obenem pa tudi neumorno snemata vloge. Ko bo vlog o njunem zadnjem obisku Slovenije končan, ga gotovo prilepiva! V objemu zasneženih gozdov in gora se je dan hitro prevesil v noč in morali smo se preseliti nazaj v Ljubljano, kjer smo skuhali večerjo in preživeli krasen večer ob hrani in vinu. Pogrešala sva ju že naslednji dan in zdaj, ko se nismo videli že dober mesec, že odštevava dni do pomladi, ko se menda spet vidimo!Najbolj brano

Treking na Madžarskem・Fjällräven Vándortúra
Se še spomnite tistih dni, ko smo se kot otroci podili po gozdovih, hodili na taborjenja, peli ob …
Sobne rastline Q&A • nasveti za začetnike, o negi, pripomočkih in o najini džungli
V prejšnjem Q&A smo obdelali  izbiro primernih sobnih rastlin , razmnoževanje  in potaknjence , iz…
Nove sobne rastline • avgust 2019
V mesecu avgustu se je najina zbirka sobnih rastlin povečala za kar nekaj sobnih rastlin, ki so bi…
Iz Zadnjice prek Doliča na Kanjavec in čez Hribarice na Prehodavce
V soboto popoldne sva sparkirala v Zadnjici in se povzpela na Dolič. Pot naj bi trajala štiri ure …
UA-73458213-3