Social Media Icons

slide code

Photo

O NAJU
Sva Alja in Miha, pustolovska raziskovalca, poletna hribolazca, ljubitelja lepih reči, zbiratelja lončnic, krožnikov iz potovanj in starih fotoaparatov. En malček zmedena in ravno prav štorasta, skoraj nikoli pri miru, za vedno otroka in taprava uživača.

Ljubeznice pa so skrinjica najinih doživetij in idej. Neizmerno se veseliva vsakega vikenda, ko se lahko odpraviva v gore ali pa odkrivat Slovenijo. Zelo zelo rada planirava tudi daljše pobege in odpotujeva kam na lepše. Ko pa sva doma, premikava pohištvo in krasiva stanovanje, še raje pa kaj dobrega skuhava in uživava v okušanju novih receptov.

Hvala, ker naju spremljaš!

social media icons 2

Search

category 1

HRIBI

category 2

ZELENJE

category 3

POTOVANJA

Ne zamudi nove objave!

Instagram čarovnija • HUAWEI P10 PLUS


V prejšnji objavi sem vas popeljala skozi proces fotografiranja s Huawei P10 Plus ter vam zaupala nekaj trikov za še boljše posnetke, danes pa bom z vami delila nasvete za urejanje fotografij, ki jih objavim na Instagramu. 

Čeprav izjemno uživam pri obdelavi fotografij, so prav vsi koraki ustvarjanja fotografije ključnega pomena. Kot sem že zapisala, je pomembno, da v predpripravi očistimo lečo, se prepričamo o ločljivosti in obliki izbranega zapisa fotoaparata, si zagotovimo dovolj naravne svetlobe ter poskrbimo za morebitne dodatke, ki so nam lahko v pomoč (sama prisegam na gorillapod). Pri samem fotografiranju je ključnega pomena kompozicija ter zaslonka, vse ostale reči (HDR, osvetlitev, itd.) pa lahko uredimo tudi naknadno.

Pred objavo na Instagram ponavadi najprej 'posrčkam' najljubše fotografije v galeriji mojega Huawei P10 plus, nato pa jih izvozim v eno izmed spodnjih aplikacij (odvisno od željenega popravka), kjer pričnem z urejanjem.

VSCO

VSCO je zagotovo ena izmed najbolj priljubljenih aplikacij za urejanje fotografij na pametnih telefonih, prav tako pa so na voljo tudi preseti za Lightroom. V okviru brezplačne aplikacije je na voljo kar nekaj filtrov, možno pa jih je tudi dokupiti oz. z letno naročnino dostopati do knjižnice več kot 100 klasičnih in ekskluzivnih filtrov. O letni naročnini sicer še ne razmišljam, sem pa kupila komplet Bright & clean (filtri S1, S2 in S3), ki sovpada z mojim stilom. Najpogosteje uporabljam S2 in sicer na razponu do 12 ostanem nekje med 8 in 10. Odvisno od osvetlitve fotografije se poigram tudi z exposure, highlights in shadowsi ter s funkcijo straighten, s katero poskrbim za raven horizont.


SNAPSEED

Snapseed ne uporabljam pogosto, a ima tri zares nepogrešljive funkcije - celjenječopič in popravi sliko - ambient. Celjenje deluje kot nekakšna radirka s katero lahko odstraniš odvečne elemente, ki so se nepričakovano pojavili na fotografiji. Še posebej prav pride, ko ti pred objektiv skoči žuželka ali pa stojiš pred kandelabrom, ki ga preprosto ne moreš premaknit. Čopič ti omogoča, da zgolj izbranim delom fotografije prilagajaš osvetlitev, zatemnitev, temperaturo ali nasičenost. Ambient pa deluje kot nekakšen HDR in še posebej prav pride pri landscape fotografijah.


INSTAGRAM

Fotografije najpogosteje obdelam v vsaj dveh aplikacijah. Iz VSCO-ja izvozim v Instagram, kjer dodam še tistih par final touchev. Med Instagram orodji skoraj vedno uporabim structure ter včasih brightness, četudi sem to že uredila v aplikaciji VSCO. Med Instagram filtri pa sta mi najbolj všeč Juno in Ludvig, a ju nikoli ne uporabim v celoti (v razponu do 100 izberem nekje med 20 in 50).


Sama sem mnenja, da na Instagramu poleg posamezne fotografije veliko vlogo odigra tudi pogled na celoten feed. Pomembna je vizualna konsistenca, ki jo dosežemo z uporabo enotnih oz. podobnih filtrov in pa nekakšnim zaporedjem oz. enotno tematiko motivov. Pri tem mi je v veliko pomoč aplikacija PLANN, kjer lahko brezplačno preizkusiš zaporedje desetih naslednjih fotografij in preveriš, če ustrezajo celoti. 


Čeprav je Instagram v preteklosti služil instant objavi real time trenutkov, opažam, da že dlje časa ni več zgolj to. Tudi zame je Instagram feed postal skrbno kurirana vsebina, s katero z vami delim (vsaj upam) skrite in malo manj skrite kotičke naše prelepe dežele, utrinke z najinih potepanj, ideje za urejanje doma in kdaj pa kdaj tudi kakšen namig za kaj slastnega pojest. Za razliko od mojih Instagram začetkov sedaj veliko več časa namenim urejanju fotografij, tiste spontane pa še vedno lahko spremljate med mojimi Instagram story-ji.

V sodelovanju s Huawei

Komentarji

Najbolj brano

Dolomiti 2018
Skoraj leto kasneje sva se končno spet odpravila v Dolomite. Vsakič znova se začudiva, kako so v r…
10 najlepših plaž na Cresu in Lošinju
Nisva še raziskala vseh jadranskih otokov, a nekaj je gotovo: otoka Cres in Lošinj sta med najlepš…
Sončni zahod z vrha Stola
A ne bi bilo fino, če bi jo lahko vsak dan po službi mahnila v gore po sončni zahod? Enkrat nama j…
Treking na Madžarskem・Fjällräven Vándortúra
Se še spomnite tistih dni, ko smo se kot otroci podili po gozdovih, hodili na taborjenja, peli ob …
UA-73458213-3