Social Media Icons

slide code

Photo

O NAJU
Sva Alja in Miha, pustolovska raziskovalca, poletna hribolazca, ljubitelja lepih reči, zbiratelja lončnic, krožnikov iz potovanj in starih fotoaparatov. En malček zmedena in ravno prav štorasta, skoraj nikoli pri miru, za vedno otroka in taprava uživača.

Ljubeznice pa so skrinjica najinih doživetij in idej. Neizmerno se veseliva vsakega vikenda, ko se lahko odpraviva v gore ali pa odkrivat slovenijo. Zelo zelo rada planirava tudi daljše pobege in odpotujeva kam na lepše. Ko pa sva doma, premikava pohištvo in krasiva stanovanje, še raje pa kaj dobrega skuhava in uživava v okušanju novih receptov.

Hvala, ker naju spremljaš!

social media icons 2

Search

category 1

HRIBI

category 2

ZELENJE

category 3

POTOVANJA

Ne zamudi nove objave!

S pametnim telefonom do popolne fotografije • Huawei P10 Plus


Pogosto naju vprašate s čim fotografirava, kako obdelujeva fotografije, katere so najine najljubše aplikacije, ... In odločila sem se, da v seriji objav z vami delim skrivnosti, kako izboljšati fotografiranje s pametnim telefonom, poiskati motive in obdelati fotografije. V tokratni objavi vas bom za začetek popeljala skozi proces fotografiranja z mojim novim Huawei P10 Plus ter vam zaupala nekaj trikov za še boljše posnetke!

PREDPRIPRAVA

LEČA Za začetek poskrbi, da je leča povsem čista! Sama jo pred vsako uporabo obrišem s krpico za očala ali v majčko. 

LOČLJIVOST IN OBLIKA ZAPISA Huawei P10 Plus in najbrž tudi ostali novejši pametni telefoni omogočajo shranjevanje datotek v zapisu RAW, ki ohrani vse podatke fotografije in je super priročen za naknadno obdelavo. Za dodatno kakovost pa v nastavitvah izberi še najvišjo ločljivost (pri meni je to kar 20M).

SVETLOBA Skoraj nikoli ne fotografiram ob umetni svetlobi, saj sem mnenja, da je naravna najboljša. V naravi še posebej prisegam na sončne vzhode in zahode, ob fotografiranju v zaprtih prostorih pa set postavim čim bližje oknu.


PRIPOMOČKI Če s pametnim telefonom fotografiraš ob slabi svetlobi ali pa preprosto želiš posneti fotko sebe pa nimaš nikogar v bližini, ti močno priporočam uporabo samosprožilca in stativa. Na Ebayu prodajajo izjemno ugodne verzije, sama pa sem investirala v Jobby Gorillapod, ki ima primerno nosilnost tudi za moj DSLR.


FOTOGRAFIRANJE

KOMPOZICIJA Na zaslonu imam vselej nastavljeno mrežo kamere (Huawei P10 Plus ima na voljo kar štiri možnosti: običajno, mrežo phi in levo ter desno Fibonaccijevo spiralo). Ta mi je v pomoč, da objekt po načelu pravila tretjin postavim v enega izmed stičišč premic, poravnam horizont ali pa prekršim vse in subjekt lociram naravnost v sredino (pa ravno to počnem najraje!).PRO Ta način ti omogoča, da ročno nastaviš ISO, hitrost zaklopa, ravnovesje beline, poravnavo osvetlitve ter način merjenja. Funkcijo priporočam predsvem tistim, ki ste že izkušeni fotografi.

ŠIROKA ZASLONKA Kadar želimo, da je v ospredju posamezna reč, ozadje pa zamegljeno, je funkcija široke zaslonke (ki mimogrede deluje tudi na sprednji kameri) prava izbira - primer uporabe je viden spodaj levo. Na ta način bodo fotografije izgledale, kot da si jih posnel s profesionalnim DSLR-jem! 


OSVETLITEV Rada se poigram tudi s preprostim ročnim prilagajanjem osvetlitve - na Huaweiju, pa tudi večini ostalih pametnih telefonov deluje tako, da se dotakneš zaslona, držiš, nato pa pomikaš ikono sončka navzgor ali navzdol, odvisno od željenega rezultata.  

HDR Pri fotografiranju narave, še posebej gora in voda, resnično obožujem nastavitev HDR, ki omogoča večji dinamičen razpon ali po domače - zajame več detajlov kot na običajnem posnetku.

ZOOM in BLISKAVICA Močno odsvetujem uporabo bliskavice in zooma. Raje poskrbi za dodaten vir svetlobe (morda ti lahko na pomoč priskoči prijatelj s svojo lučko) in se (v kolikor se le da) približaj objektu.

FILTRI Čeprav večina pametnih telefonov že ob fotografiranju ponuja raznorazne filtre, vam svetujem, da se jim izognete. Fotografije bodo izpadle veliko bolje, če jih bomo obdelali v temu namenjenih aplikacijah.

PIKA NA I

OSVETLITEV ZASLONA Po končanem fotografiranju pred pričetkom urejanja fotografij preveri osvetlitev zaslona in jo navij do konca. Ob popolni osvetlitvi ekrana imaš v senčnem prostoru idealne razmere, da ob obdelavi slučajno česa ne spregledaš.

OBDELAVA FOTOGRAFIJ Če verjameš ali ne, je moj najljubši proces fotografskega ustvarjanja obdelava fotografij! V galeriji najprej posrčkam najboljše fotografije, ki se nato samodejno shranijo v mapo Priljubljeno. Od tam naprej pa jih vse hkrati uvozim v VSCO, svojo najljubšo aplikacijo.


O tem, kako v aplikaciji VSCO obdelati fotografije in jim v Instagramu dodati še final touch pred objavo, pa naslednjič!


V sodelovanju s Huawei

Komentarji

Najbolj brano

Fuerteventura, prvi dan • Nikamor brez dežnika!
Po dolgi in skorajda neprespani noči pod klimo na madridskem letališcu, sva ob devetih zjutraj po …
Sobne rastline za v spalnico
Sobne rastline pri naju doma veljajo za osrednji dekorativni element in tako so svoje mesto našle t…
Lova punctatum
Pred dnevi sem v vrtnem centru Kalija odkrila nekaj povsem novega - rastline Lova , ki rastejo iz l…
Lanzarote, drugi dan • Po vulkanih in vinogradih
Vremenska napoved je kazala, da imava za Lanzarote samo dva lepa dneva, zato sva se odločila, da n…
UA-73458213-3