Social Media Icons

slide code

Photo

O NAJU
Sva Alja in Miha, pustolovska raziskovalca, poletna hribolazca, ljubitelja lepih reči, zbiratelja lončnic, krožnikov iz potovanj in starih fotoaparatov. En malček zmedena in ravno prav štorasta, skoraj nikoli pri miru, za vedno otroka in taprava uživača.

Ljubeznice pa so skrinjica najinih doživetij in idej. Neizmerno se veseliva vsakega vikenda, ko se lahko odpraviva v gore ali pa odkrivat Slovenijo. Zelo zelo rada planirava tudi daljše pobege in odpotujeva kam na lepše. Ko pa sva doma, premikava pohištvo in krasiva stanovanje, še raje pa kaj dobrega skuhava in uživava v okušanju novih receptov.

Hvala, ker naju spremljaš!

social media icons 2

Search

category 1

HRIBI

category 2

ZELENJE

category 3

POTOVANJA

Ne zamudi nove objave!

Naredi sam • Betonski lonec za sobne rastline


Najina druščina sobnih rastlin se iz meseca v mesec pridno povečuje, lončkov pa zmankuje! Velika večina jih počiva v prepostih glinenih teglčkih, sem pa tja pa se najde tudi kakšen bolj fin. Recimo tale od Madam Stoltz, ki takoj pade v uč! Tavečji člani posadke pa so se utaborili v Ikejinih košarah

Čeprav sanjam, da bi imel vsak kaktus, vsaka pilea, vsak avokado, vsaka palma, drugačen, vpadljiv lonček, sem od tega še zelo zelo daleč. Zadnjič pa sem na Pinterestu v DIY mapci ponovno naletela na betonski lonec ki je na moji wishlisti že precej dolgo! Poklicala sem očija, če imamo doma kaj cementa, mu povedala kaj bi rada naredila in konec tedna so me doma pričakali kar trije teglci. To pa je carski oči, a?

Potrebščine


Kljub temu, da loncev nisem naredila sama, sem o njih naredila pravi research, par skrivnostnih izboljšav pa mi je zaupal tudi oči. Za pripravo potrebuješ:

hobby beton
modelčke (oči je uporabil jupolova plastična vedra in pa običajne plastične lončke, v katerih običajno kupiš sobne rastline)
kamne za obtežitev notranjega lončka
TESA krep lepilni trak za zaščito luknjic pri plastičnih lončkih
olje
čopič, ki ne pušča dlak
SILIFOB MP silikonsko vodoodbojno in oljeodbojno sredstvo za impregnacijo

Izdelava


Za sam izgled betonskega lonca je ključna izbira ustreznega kalupa. Lahko uporabiš plastični lonec, kartonasto škatlo, silikonski modelček za mufine, tetrapak ali pa ustvariš povsem svoj model s pomočjo kartona. Za lažje kasnejše ločevanje betonskega lončka od kalupa, ti svetujem, da notranjost kalupa naoljiš, nato pa vanj vliješ dobro premešano maso (hobby beton, zmešan z vodo - več bo vode, manj bo luknjic). V maso nato vstaviš notranji lonec, ki ga prav tako naoljiš, ga obtežiš ter vse skupaj pustiš stati najmanj 12 ur, da se beton dovolj strdi. Ko lonček odstraniš iz kalupa, pobrusiš površino zgornjega roba, nato pa čez en teden premažeš s sredstvom za impregnacijo ter počakaš še kakšen dan, da se vse skupaj dokončno posuši. Tako, pa je teglček pripravljen! Svetujem ti, da tebi ljubo sobno rastlino kljub vsemu vstaviš še v plastičen lonček in je ne posadiš naravnost v betonski lonec. Veselo na delo! 

Komentarji

Najbolj brano

14 pešpoti v okolici Novega mesta
Sončni pomladni dnevi kar kličejo po raziskovanju neznanih poti in letošnjo pomlad sva dodobra pre…
Iz Zadnjice prek Doliča na Kanjavec in čez Hribarice na Prehodavce
V soboto popoldne sva sparkirala v Zadnjici in se povzpela na Dolič. Pot naj bi trajala štiri ure …
11 sobnih rastlin, ki jih lahko enostavno razmnožuješ v vodi
Za vse tiste, ki še niste začeli z razmnoževanjem sobnih rastlin in pa tiste, ki bi radi začeli, p…
Na Brano iz Logarske doline
Poletne zaobljube, da jo (vsaj) enkrat na teden mahneva v hribe se še vedno pridno drživa! Za vike…
UA-73458213-3