Social Media Icons

slide code

Photo

O NAJU
Sva Alja in Miha, pustolovska raziskovalca, poletna hribolazca, ljubitelja lepih reči, zbiratelja lončnic, krožnikov iz potovanj in starih fotoaparatov. En malček zmedena in ravno prav štorasta, skoraj nikoli pri miru, za vedno otroka in taprava uživača.

Ljubeznice pa so skrinjica najinih doživetij in idej. Neizmerno se veseliva vsakega vikenda, ko se lahko odpraviva v gore ali pa odkrivat Slovenijo. Zelo zelo rada planirava tudi daljše pobege in odpotujeva kam na lepše. Ko pa sva doma, premikava pohištvo in krasiva stanovanje, še raje pa kaj dobrega skuhava in uživava v okušanju novih receptov.

Hvala, ker naju spremljaš!

social media icons 2

Search

category 1

HRIBI

category 2

ZELENJE

category 3

POTOVANJA

Ne zamudi nove objave!

Narodni park Prokletije


S Prokletijami imava en tak love&hate relationship. Tako, kot ga imajo ljudje že od nekdaj. Gre za ene najlepših gora v Evropi - res, ko sva jih prvič zagledala, sva se kar topila. Sva pa kmalu ugotovila, od kod njihovo ime. Tega so dobile zaradi svojih našpičenih vrhov in nasploh težko dostopnega terena okoli njih. In to sva preizkusila tudi na lastni koži.

Jezero Plav, Črna Gora

Park se razteza okrog dveh glavnih izhodišč: Plav in Gusinje. Najprej sva spoznala Plav, ki je lahko upravičeno ponosen na svoje Plavsko jezero, v katerem lahko med sončenjem na velikem pomolu do onemoglosti opazujete odseve gora v okolici. Predvsem pa sva se tam ustavila v dveh turistično-informacijskih pisarnah, kjer so nama prijazno razložili vse o pohodništvu in najlepših smereh v Prokletijah. Kupila sva še zemljevid z označenimi in opisanimi potmi ter se polna pričakovanj zapodila proti Gusinjam in naprej v najbolj odmaknjeno dolino Grbaje (več si preberi tu).

Dolina Grbaje, narodni park Prokletije, Črna Gora

Po razburljivi izkušnji v tej prelepi dolini, sva se še isto popoldne namenila še v sosednjo dolino Ropojano, kjer sva prišla malo k sebi, nato pa se natovorila in odšla na dolgo pot in kampiranje v osrčje divjine na meji z Albanijo, z idiličnim pogledom na fantomsko jezero, o katerem so nama vsi pravili in je povsod označeno, midva pa sva skakala in tekla po njem, a se začuda nisva niti zmočila (več o najini dogovdivščini si lahko prbereš tu).

Dolina Ropojane, narodni park Prokletije, Črna Gora

Zdaj veste. Prokletije si več kot zaslužijo svoje ime. A turistov in pohodnikov, vključno z nama, tam zagotovo ne bo nikoli zmanjkalo. Te gore so tako lepe in fascinantne, da se bova borila z njimi, dokler jih vseh ne spoznava. Še enkrat bo treba v dolino Grbaje, nafilat baterije in zadostiti egu z osvojitvijo kakšnega od vrhov. Vzpeti se bo treba še na Visitor, ki kraljuje nad Plavom in tudi sam premore še eno jezero. Pa čez Hridsko goro do Hridskega jezera in na vrhove Bogičevice nad njim. Ko bova dovolj izkušena, pa gotovo še na enega izmed najvišjih vrhov Črne Gore, ki si jih delijo z Albanijo.

Če vas zanima najbolj divje gorovje na Balkanu, vam za najtežje in odmaknjene ture priporočava kakšnega vodiča, ali vsaj gps označeno pot in aplikacijo, po kateri ji boste sledili. Parku se pozna, da je najmlajši v državi in so markacije, kot smo jih vajeni v Sloveniji, še zelo v povojih. Najvišji vrhovi so že pravi alpinistični vzponi, ki jih raje prepustite izkušenejšim. Za tiste z veliko kondicije, časa in ljubezni do gora, obstaja tudi označena 192 kilometrska pot Peaks of the Balkans, ki poteka po vrhovih in dolinah Prokletij skozi tri države (Črna Gora, Albanija in Kosovo).

Nikar pa ne izpustite vsaj vožnje in sprehodov po lažjih planinskih poteh v teh krajih, ker boste težko našli bolj neokrnjeno, divjo in preprosto čudovito gorsko pokrajino na Balkanu.

Najbolj brano

14 pešpoti v okolici Novega mesta
Sončni pomladni dnevi kar kličejo po raziskovanju neznanih poti in letošnjo pomlad sva dodobra pre…
Iz Zadnjice prek Doliča na Kanjavec in čez Hribarice na Prehodavce
V soboto popoldne sva sparkirala v Zadnjici in se povzpela na Dolič. Pot naj bi trajala štiri ure …
11 sobnih rastlin, ki jih lahko enostavno razmnožuješ v vodi
Za vse tiste, ki še niste začeli z razmnoževanjem sobnih rastlin in pa tiste, ki bi radi začeli, p…
Na Brano iz Logarske doline
Poletne zaobljube, da jo (vsaj) enkrat na teden mahneva v hribe se še vedno pridno drživa! Za vike…
UA-73458213-3