Social Media Icons

slide code

Photo

O NAJU
Sva Alja in Miha, pustolovska raziskovalca, poletna hribolazca, ljubitelja lepih reči, zbiratelja lončnic, krožnikov iz potovanj in starih fotoaparatov. En malček zmedena in ravno prav štorasta, skoraj nikoli pri miru, za vedno otroka in taprava uživača.

Ljubeznice pa so skrinjica najinih doživetij in idej. Neizmerno se veseliva vsakega vikenda, ko se lahko odpraviva v gore ali pa odkrivat Slovenijo. Zelo zelo rada planirava tudi daljše pobege in odpotujeva kam na lepše. Ko pa sva doma, premikava pohištvo in krasiva stanovanje, še raje pa kaj dobrega skuhava in uživava v okušanju novih receptov.

Hvala, ker naju spremljaš!

social media icons 2

Search

category 1

HRIBI

category 2

ZELENJE

category 3

POTOVANJA

Ne zamudi nove objave!

Vrt kaktusov v Seči


V nedeljo sva med potepanjem po obali med drugim obiskala tudi Vrt kaktusov v Seči. Trenutno so kaktusi in sukulenti izredno priljubljeni, zato je kar težko verjeti, da sta gospa Magda in njen mož že pred več kot 50 leti premogla vizijo o nečem takšnem, kar danes krasi našo obalo. Koliko ljubezni in odrekanja je bilo potrebno, da sta tvegala in se preselila na drug konec države in tam iz nič ustvarila nekaj tako unikatnega in čudovitega. Koliko zgodb se je v vseh teh letih spletlo - že vsak kaktus posebej (in teh je na tisoče) ima verjetno za seboj prav razburljivo življenje, saj sta jih enega za drugim prinašala s svojih potovanj po Amerikah. Veliko je še danes živih in eden od njih že na daleč opozarja nase z rekordnimi 6 metri višine, ki jih je nabral v dobrih 50 letih. Že dolgo je, kar so morali samo zanj narediti odprtino v rastlinjaku, da lahko nemoteno sega proti nebu. 

Takoj, ko stopiš v vrt, začutiš posebno energijo. Že sama lokacija je prekrasna, potem pa stopiš v rastlinjak in kar ne veš, kam bi se obrnil. Kaktusi vseh možnih vrst in oblik rastejo eden prek drugega na najbolj nore načine. Vse skupaj je zelo lepo urejen kaos. In potem še gospa Magda, ki s svojo toplino in prijaznostjo doda še tisto piko na i. Če vas karkoli zanima, z veseljem vse razloži na način, kot so zmožni govoriti le ljudje, ki svoje poslanstvo opravljajo z iskreno ljubeznijo. In pri kaktusih je ljubezen še posebej pomembna. Morda jih ni potrebno pogosto zalivati, a to niti približno ne pomeni, da je skrb za njih enostavna. Potrebno je biti posebne vrste človek, da se lahko ukvarjaš z vzgojo takih bodičnežev in da vidiš lepoto v na videz tako neprijaznih rastlinah. Verjetno gre za to, da si sposoben gledati skozi površje in se zavedati, da so malčki razvili bodice zaradi izrednih razmer in da se v teh borcih za življenje skriva mehka notranjost. Kot pravi ponosna lastnica vrta: Treba jih je imeti rad. Bolj, kot jih imaš rad, lepše rastejo!


Vrt Kaktusov se nahaja v Seči, do njega pa lahko pridete po peš poti iz kampa Fiesa ali po glavni cesti iz Portoroža. Nadnaravno čarobna čudesa narave vas bodo zagotovo prevzela, neizmerno pa boste uživali tudi ljubitelji fotografije, saj se boste znašli v malem morju izjemnih detajlov. Tako kot midva se najbrž tudi vi ne boste mogli odločit kje sploh začeti z raziskovanjem tega zares prekrasnega kraja.

Komentarji

Najbolj brano

14 pešpoti v okolici Novega mesta
Sončni pomladni dnevi kar kličejo po raziskovanju neznanih poti in letošnjo pomlad sva dodobra pre…
Iz Zadnjice prek Doliča na Kanjavec in čez Hribarice na Prehodavce
V soboto popoldne sva sparkirala v Zadnjici in se povzpela na Dolič. Pot naj bi trajala štiri ure …
11 sobnih rastlin, ki jih lahko enostavno razmnožuješ v vodi
Za vse tiste, ki še niste začeli z razmnoževanjem sobnih rastlin in pa tiste, ki bi radi začeli, p…
Na Brano iz Logarske doline
Poletne zaobljube, da jo (vsaj) enkrat na teden mahneva v hribe se še vedno pridno drživa! Za vike…
UA-73458213-3