Social Media Icons

slide code

Photo

O NAJU
Sva Alja in Miha, pustolovska raziskovalca, poletna hribolazca, ljubitelja lepih reči, zbiratelja lončnic, krožnikov iz potovanj in starih fotoaparatov. En malček zmedena in ravno prav štorasta, skoraj nikoli pri miru, za vedno otroka in taprava uživača.

Ljubeznice pa so skrinjica najinih doživetij in idej. Neizmerno se veseliva vsakega vikenda, ko se lahko odpraviva v gore ali pa odkrivat Slovenijo. Zelo zelo rada planirava tudi daljše pobege in odpotujeva kam na lepše. Ko pa sva doma, premikava pohištvo in krasiva stanovanje, še raje pa kaj dobrega skuhava in uživava v okušanju novih receptov.

Hvala, ker naju spremljaš!

social media icons 2

Search

category 1

HRIBI

category 2

ZELENJE

category 3

POTOVANJA

Ne zamudi nove objave!

Basa in matevz


Na bojda najhladnejšo soboto v letošnji zimi je v družbi Zlate lisice kuhinjo preplavil vonj po pristni domači jedači - matevžu, zelju in klobasah. Gre za jed, ki je sila preprosta za pripravo, vzame pa precej časa. Bistveno pri vsem skupaj je, da so sestavine domače. Le tako dosežemo najboljši okus.

Če imate suh fižol v zrnju, ga namočite že večer prej. Kakšno uro pred kosilom pa se začne zares. Skuhal sem kar konkretno količino fižola (bo še za čez teden), krompirja v kosih in za vsakega par klobas (seveda vsako stvar v svojem piskru). Fižolček naj počasi vre dobre pol ure (seveda le če ste ga prej namakali), krompir in klobase pa dvajset minut. Ampak ne me držat za besedo. Fižol je kuhan, ko ga date v usta in se vam zdi kuhan, krompir je kuhan, ko ga lahko z vilico zlahka prebodete, klobasa pa, če se iz nje lepo pocedi sok, ko jo prebodete.

Med kuhanjem nalupite nekaj strokov česna in ga na drobno nasekljajte.

Ko je vse kuhano, odlijte vodo, v kateri se je kuhal krompir in mu dodajte fižol (za vse fižololjube v razmerju ena proti tri) ter na drobno nasekljan česen. Ne škodi niti malo masla. In seveda sol, če niste vsega solili že prej. Vse skupaj dobro premečkajte in voila - dobili ste matevža!

Medtem ko pacate matevža, dajte kuhat še kislo zelje. Tega grejte toliko časa, da dobro prevre. Vanj lahko vržete tudi kakšen lovorjev list. Nato pa pozor! Odlijte vodo, v kateri ste kuhali zelje in zelje zalijte z vodo, v kateri se je kuhal fižol. S tem bo zelje dosti bolj brbončicam prijazno, še posebej, če ste dobili kakšno res kislo varianto.

Ko je vse nared pa brž za mizo predno se shladi! Pa dober tek!

Komentarji

Najbolj brano

Sobne rastline Q&A • nasveti za začetnike, o negi, pripomočkih in o najini džungli
V prejšnjem Q&A smo obdelali  izbiro primernih sobnih rastlin , razmnoževanje  in potaknjence , iz…
Najinih 25 pohodov v letu 2019
Zares se sploh nisva zavedala, kako zelo pridno sva letos nabirala kilometre in višince. Med drugi…
Zimski Vrh Korena in Kompotela
Ker obožujeva sneg in ga v dolinah žal nisva našla, sva letošnje božično-novoletne praznike izkori…
Zimski vzpon (skoraj) na Mangartsko sedlo
Težko je z besedami opisati, kako zelo nama je pri srcu Mangartsko sedlo. Včasih se nanj zapeljeva…
UA-73458213-3